Válaszolt a miniszter: nincs hatásköre a szabadstrandok ingyenességére

Mivel nem kapott közvetlen megkeresést, Facebook-oldalán válaszolt a pénzügyminiszter egy, az ellenzéki portálokon megjelent nyílt levélre, amelyben Varga Mihályt olyan intézkedés megtételére kéri az egyik balatoni egyesület, amely nem tartozik a tárcavezető hatáskörébe.

2020. 06. 12. 17:47
null
A települések nyáron több vendéget fogadtak a fejlesztéseknek köszönhetően Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem jogköre, sem szándéka nincs arra, hogy a balatoni szabadstrandokat fizetőssé tegyék, erről az üzemeltető település vezetői dönthetnek – Varga Mihály pénzügyminiszter írt erről a Facebook-oldalán az ellenzéki portálok legújabb hangulatkeltő írásaira reagálva. – Az álhírgyártásban aktív Index és Hvg portálok főoldalon közölték az Összefogás a Balatonért Egyesület felszólítását nekem és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ), hogy ne tegyük fizetőssé a balatoni szabadstrandokat. Mivel sem engem, sem az ügynökséget nem kérdezték meg a hírrel kapcsolatban, itt kell tájékoztatást adnom – írta a tárcavezető a közösségi oldalon.

Varga Mihály arra reagált, hogy az ellenzéki portálok megírták: az egyesület nyílt levelében tiltakozott a balatoni szabadstrandok fizetőssé tétele ellen. Azt kérték, hogy ehhez az érintettek ne járuljanak hozzá, mivel szerintük annak ellenére, hogy a Balaton mindenkié, folytatódik a partok beépítése, ami elzárja a szabad fürdőhelyeket.

Most még árnyékban, de nem kell teljesen lemondani az idei szezonról
Fotó: Kurucz Árpád

A turisztikai ügynökség erre válaszolva ugyancsak azt írta, hogy a szabadstrandok üzemeltetése önkormányzati hatáskörbe tartozik. – Az ügynökség évek óta támogatja a szabadstrandok felújítását, és a jövőben is támogatni fogja. Az elmúlt években közel tízmilliárd forint forrást adtunk erre a célra annak érdekében, hogy minél több magyar ember tudjon a Balatonon és a hazai szabad vízi strandokon pihenni – idézi a Magyar Nemzethez is eljuttatott közlés.

Az MTÜ vezérigazgató-helyettese a zánkai községi strand fejlesztéseinek átadásán pénteken arról beszélt, hogy az idén 2,7 milliárd forint értékben 67 strand újul meg a Balatonnál. Könnyid László kiemelte: két évvel ezelőtt a Balatonon harminc település 55 fizetős strandja több mint kétmilliárd forintot kapott, tavaly pedig 43, évtizedek óta elhanyagolt szabadstrand újult meg több mint 4,4 milliárd forintból. Idén kilencven strandon hárommilliárd forintot meghaladó értékben fejlesztenek, a programba a Balaton mellett a Tisza és a Velencei-tó is bekapcsolódik.

Megszorítások helyett támogatás

Varga Mihály pénteken bejelentést is tett, ami ismét alátámasztja, hogy a kormány megszorítások helyett fejlesztésekről dönt a turizmusban. Facebook-oldalán közölte: a gazdaságvédelmi intézkedések részeként a Pénzügyminisztérium hazai forrásból pályázatot indít Pest megyei szálláshelyek fejlesztésének és bővítésének támogatására kétmilliárd forint keretösszeggel, ezen belül hatvan- és háromszázmillió forint között igényelhető támogatásokkal. – Pest megye az EU-s előírások miatt a hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb uniós forráshoz jut, ezért a kormány 2021-ig összesen nyolcvanmilliárd forint hazai támogatást nyújt a térség fejlesztéseire – jelezte a pénzügyminiszter.

Új arculatot és európai színvonalat kapnak a sok helyütt 60-as, 70-es évekbeli fürdőhelyek
Fotó: Katona Vanda

magasabb fokozatban

A kormány turizmusstratégiájáról a gazdaságvédelmi intézkedések idején korábban Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója beszélt lapunknak. Ebben úgy fogalmaz: az Orbán-kormány nem megszorít, nem leállít, nem elvon, hanem még magasabb fokozatra kapcsol, amikor a fejlesztésekről dönt.

Megtanultuk, hogy a válságból való kilábalás mindig adócsökkentéssel és a fejlesztések folytatásával, sőt, ha lehet, még több fejlesztéssel érhető el. 2008–2009-ben azt is megtanultuk, hogy a megszorítások mindig mélyítik a válságot, és nem megoldják azt –

mondta a turisztikai ügynökség vezetője, kiemelve, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban minden nap azért dolgoztak, hogy a fejlesztések az országban sehol ne álljanak le, sőt, ha lehet, még több vegye kezdetét. Példaként említette, hogy folytatódnak a strandok, a csúszdák és a Tourinform-irodák korszerűsítései, a Balatoni Hajózási Zrt. több milliárd forintért vásárol hajókat, és épülnek a szállodák, a panziók. Mint mondta, jelenleg is több mint száz attrakciófejlesztés zajlik az országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.