Valóban bekövetkezett a lakáspiaci fordulat

Már a hivatalos adatok is azt mutatják, hogy a tavalyi év második felében erősen lefékezett a hazai lakáspiac. Megállt az áremelkedés, és a forgalom is jelentősen csökkent a nagyobb városokban, ennek ellenére Budapest és a vidék árkülönbözete tovább nőtt.

2020. 01. 25. 16:44
null
A most kínált lakásokra már nem csapnak le túl gyorsan Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben számos cikkben mutattuk be, hogy változások zajlanak az ingatlanpiacon, ami hosszú évek után az árak mérséklődéséhez, egyes esetekben csökkenéséhez vezet. A szakértői meglátásokat erősítették meg a múlt év harmadik negyedévéről publikált hivatalos számok. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatai szerint a 2019. január–szeptemberi időszakban ugyan 15 százalékos volt az áremelkedés a használt lakások piacán, ám ez alapvetően az első negyedév kiemelkedően magas árszínvonalának tulajdonítható. A múlt év első három hónapjában ugyanis – a megelőző negyedévhez viszonyítva – csaknem kilenc százalékkal nőttek az árak. A második negyedévben aztán alig valamivel több mint kétszázalékkal nőttek már csak tovább, a harmadik negyedév pedig kismértékű árcsökkenést hozott. A KSH az elemzésében ugyanakkor jelezte, a későbbiekben beérkező információk az utóbbi adatot még módosíthatják (e hatás miatt lett nagyobb a lakások év eleji drágulása is a korábban közöltekkel ellentétben). Összességében 2019 harmadik negyedévében a használt ingatlanok ára 14, az újaké mintegy hat százalékkal volt magasabb 2018 azonos időszakával összevetve.

A most kínált lakásokra már nem csapnak le túl gyorsan
Fotó: Katona Vanda

A lakásárak mellett a forgalom is mérséklődik, ami megfogja a korábbi nagyarányú drágulást. Az első három negyedév összesített forgalma tizedével marad el 2018 azonos idősza­káétól, de itt is az árakhoz hasonló folyamat figyelhető meg. Míg az első negyedévben lényegében ugyanannyi adásvétel köttetett, mint egy évvel korábban, a másodikban 13 százalékkal, a harmadikban pedig csaknem húsz százalékkal esett vissza a forgalom éves összevetésben. A teljes piaci forgalom alakulását a használtlakás-eladások 11 százalékos visszaesése határozta meg, aminek hatását a jóval kisebb súlyú újlakás-piac bővülése sem tudta ellensúlyozni.

A forgalom visszaesése főként a fővárosban érezhető: ott a harmadik negyedévben harmadával kevesebb lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyeken 14, a kisebb városokban két százalékkal csillapodott a forgalom, a köz­ségekben ugyanakkor egy százalékkal több adásvétel jött létre. Az elemzés hangsúlyozta, hogy a megfigyelések kezdete óta soha nem volt olyan alacsony Budapest súlya a használt lakások piacán, mint a tavaly július–szeptemberi időszakban: az országosan ekkor értékesített ingatlanok mindössze 17 százaléka volt fővárosi. A megyeszékhelyek részesedése alig változott, a kisebb településeké tovább nőtt. Miközben azonban Budapesten és a megyeszékhelyeken negyedévről negyedévre tovább nőttek az árak, a kisebb településeken a II. negyedévtől csökkenés következett. A statisztikai hivatal jelentése szerint a főváros és a vidék átlagos árszintje közötti különbség folyamatosan nő, és már több mint két és félszeres lett: az átlagos budapesti lakás ára 33,6 millió forint, a vidéki 13,6 millió volt 2019 első kilenc hónapjában.

– Jelentős csökkenés ment végbe a múlt év harmadik negyedében. A kereslet alakulásából az már korábban látható volt, hogy az év közepétől jelentősen visszaesett a kereslet, elsősorban a budapesti lakások iránti érdeklődés mérséklődött – közölte lapunkkal Balogh László. Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra is rámutatott, az adásvételek számának csökkenése és a drágulás lassulása összességében arra utal, hogy a lakásárak a plafon közelében vannak, a vásárlóknak a mostaninál magasabb ár nem igazán fér bele. Ez a korábbiakkal szemben egyértelmű fordulatot jelent és a vevőknek nagyobb mozgásteret biztosít egy-egy vásárlásnál a közeljövőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.