Várakozáson felül nőtt májusban az ipari termelés

A német ipar gyengélkedése ellenére ért el kiemelkedő eredményt a magyar ipari termelés májusban, a 8,7 százalékos, kiigazítatlan adat jócskán meghaladta az elemzői várakozásokat.

Magyar Nemzet
2019. 07. 06. 15:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német ipar gyengélkedése ellenére ért el kiemelkedő eredményt a magyar ipari termelés májusban, a 8,7 százalékos, kiigazítatlan adat jócskán meghaladta az elemzői várakozásokat. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,1 százalékkal bővült, az előző hónaphoz mérten pedig 1,4 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. A termelés az év első öt hónapjában 6,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért számot.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője a távirati irodának úgy nyilatkozott: várakozásaik szerint az ipar teljesítménye a beruházások eredményeként az év egészében 5 százalék körüli ütemben növekedhet, és így a gazdaság bővüléséhez érdemben hozzá tud járulni. Kockázatot jelent azonban a külső környezet, például a német gazdasági teljesítmény és az amerikai–kínai kereskedelmi háború alakulása – tette hozzá a szakember.

Nemcsak a piaci várakozásokat múlta felül az ipari kibocsátás májusban, hanem még gyorsult is az áprilisihoz képest – mondta Virovácz Péter, az ING Bank senior elemzője. Ő is úgy véli azonban, hogy az első öt hónapban látott 6,7 százalék körüli magyar ipari növekedés fenntartása jelentős kihívás lesz a gyengélkedő külső környezet tükrében, emiatt hat százalék körüli bővülést vár az év egészére.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az adatokhoz fűzött kommentárjában szintén kiemelte, hogy a magyar ipar májusban is tudta tartani az előző hónapokban elért növekedési ütemet, annak ellenére, hogy a külső környezet kedvezőtlenül alakult. Véleménye szerint a jelenlegi kilátások alapján idén öt százalék körüli növekedés várható a magyar ipartól.

Hosszabb távon az egyik legfontosabb kérdés, hogy a német gazdasági lassulás mennyire lesz tartós – állítja Nyeste Orsolya. Az Erste Bank senior makrogazdasági elemzője szerint amennyiben ugyanis főbb exportpiacaink tartósan gyenge növekedési pályára kerülnek, ennek hatásait előbb-utóbb a magyar ipar is megérezheti, ami a növekedés alacsonyabb pályára kerülését sugallja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.