Varga Mihály: Folytatódhat az adócsökkentés, bővülnek az adókedvezmények

A munkát és jövedelmet terhelő adók mérséklése mellett az adókedvezmények bővítésével folytatódhat a közterhek enyhítése – mondta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Forrás: MTI2019. 06. 16. 13:10
VARGA Mihály
Varga Mihály: Már júliustól szabályváltozások lesznek Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály szerint elsősorban a gazdasági növekedést támogató szolgáltatások adója csökkenhet a közeljövőben. Az adócsökkentési folyamat következő, már elfogadott elemei

a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó mérséklése, és bővül a fejlesztési célú adókedvezmények hozzáférhetősége

– tette hozzá. Megjegyezte, hogy Magyarországon a társasági adó már most a legalacsonyabb, a személyi jövedelemadó mértéke pedig a harmadik legalacsonyabb az EU-n belül.

A miniszter a növekvő lakossági bizalom jeleként értékelte az új állampapír sikerét. Az érdeklődés olyan jelentős volt, hogy becslése szerint

a forgalom az értékesítés második hetében is több száz milliárd forint lehetett.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az állampapírok iránti lakossági kereslet nem egyedülálló a világban, különösen ott nem, ahol a pénzügyi kultúra része az állampapírba fektetett megtakarítás.

Varga Mihály a kibocsátást az államadósság szerkezetének átalakításával indokolta. A kormány – mint fogalmazott –

2010 óta az államadósság csökkentésének érdekében alakította át a gazdaságpolitika kereteit,

de fontos szempontnak tekinti az államadósságon belüli devizaarány további mérséklését is.

Nem mindegy az sem, hogy az ország külső hitelezőnek vagy a saját polgárainak az adósa, ezért más országok is bevett eszközként tekintenek a lakosságot célzó állampapír-kibocsátásra – hangsúlyozta. A tárcavezető arra számít, hogy

az államadósság mértéke 2020 végére a GDP 67 százalékára eshet, és a következő években tovább csökkenhet.

Varga Mihály a gazdasági növekedést lendületesnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy

Magyarország az általános európai lassulás ellenére tudott bővülést elérni.

A gazdaság bővülésének köszönhetően minden területre több pénz jut, így többek között az oktatásra, az egészségügyre, a közbiztonságra és a környezetvédelemre is – jelentette ki a pénzügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.