Zsebpénz helyett virtuális forintok

Tombol a nyár, a vakáció és sajnos a koronavírus-járvány is. Vajon milyen lehetőségei vannak a szülőnek akkor, ha nem hagyományos, papíralapú zsebpénzt szeretne adni gyermekének a táborozáshoz vagy más szünidős programhoz? Akár bankszámlát is nyithat a kiskorúnak, amelyhez saját bankkártya társul.

Horváth Éva
2020. 08. 03. 10:35
null
Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korszerű kényelmi és gyorsasági szempontok sora mellett a vírusfertőzés esélyét is minimalizálják a 2021-től minden boltban és a szolgáltatók széles körében elérhető, de már napjainkban is rohamosan terjedő készpénzkímélő, elektronikus fizetési megoldások. A Covid–19 árnyékában elsődlegessé vált egészségbiztonság érdekében is érdemes tudatos szülőként a pénzügyek modern, költségkímélőbb megoldásai­val időben megismertetni a fiatalokat – vélekednek a terület szakértői.

Nem kirívó eset, ha a szülők egykori emlékeik alapján rácsodálkoznak egy-egy újdonságra a pénzügyek intézésekor, a digitalizációval gyorsan változó, modern eszközökkel viszont a családi kassza érdekében is tanácsos lépést tartani. Az iskoláskorú gyerekeknél pedig meghatározó lehet a későbbi önálló életükben, hogy a tudatos szülő időben, például a zsebpénzkérdés napirendre kerülésével felméri a tizenévesekre, és az aktuális fogyasztási viszonyokra szabott digitális megoldásokat. A gyerekek napjainkban játszi könnyedséggel megtanulhatják, hogyan kezeljék okosan a pénzügyeiket és miként osszák be jól a rendelkezésükre álló összegeket, legyen szó diákmunkával szerzett keresetről vagy például ösztöndíjról.

Ma már nem ritka, hogy egy 12–16 éves gyereknek van bankkártyája. Ha még döntés előtt áll a szülő, alapvető tudnivaló, hogy a legtöbb magyarországi banknál 14 éves kor az alsó korhatár. Ugyanakkor például az OTP Junior és a Sberbank Zsebpénz számla már 0–18 éves kor között is megnyitható, míg a K&H Ifjúsági számla hat-, a Revolut Junior számla hétéves kortól érhető el – sorolja a lehetőségeket a Bankmonitor.hu. A számla azonban a gyakorlatban mindaddig korlátozottsággal jár, amíg nem tartozik hozzá bankkártya, amivel lehet vásárolni vagy készpénzt felvenni. Egyelőre szűkösek a tinédzserek lehetőségei: a K&H Ifjúsági számla mellé 14 éves kortól, míg az OTP Junior és a Revolut számlák mellé hétéves kortól igényelhető klasszikus plasztiklap.

Fotó: Katona Vanda

A bankkártyával a gyerek fizethet és akár készpénzt is vehet fel bármelyik bankjegykiadó automatánál, viszont a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel csak 16 éves kortól jár – emeli ki a piaci ajánlatokat elemző portál. Az ennél fiatalabbak pedig minden esetben díjat fizetnek a bankjegyek felvételekor, kivéve a Revolut Junior számlához járó kártya esetén, amiről havi 15 ezer forintig ingyenes a pénzfelvétel. Kiderült: vásárlásnál általános életkori megkötés elvileg nincs, bár a legtöbb esetben – a bankkártya szabályaihoz igazodva – 14 éves kor után jelent igazi szabadságot, a fiatalabbak gyakran csak szülői segítséggel tudnak vásárolni.

Ha nincs kártya a számla mellé, akkor a netbankos utalás vagy a bankfióki készpénzfelvétel jöhet szóba a pénzügyek gyakorlására. A netbankon keresztül a gyerek számlájára például feltöltheti a felnőtt egy internetes játék árát, ezen a platformon vásárolni és pénzt befizetni is lehet.

Amennyiben a szülő szeretné figyelemmel kísérni, mikor, mennyit költ a csemete, akkor érdemes meghatározni egy napi vásárlási limitet, akár már a számlája megnyitásakor. Ami a kiskorúaknak kínált konstrukciók rendszeres költségeit illeti, a számlavezetés többnyire díjmentes, viszont pénzbe kerül az utalás, bizonyos mennyiség fölött a készpénzfelvétel, de díja lehet a bankkártyának, az SMS-értesítéseknek és a postai úton érkező számlakivonatoknak is.

Mindenképpen érdemes választás előtt több bank ajánlatát összevetni, hiszen egy jó döntéssel havi szinten jelentős összeget lehet spórolni – osztotta meg tanácsait kérdésünkre a Money.hu. A 18 év alattiak számára például több ingyenes számla elérhető, ezeknek csak éves költsége van, általában egy-kétezer forint. Ezzel szemben találkozhatunk hét-nyolcezer forintos éves összköltségű konstruk­ciók­kal is, feltéve, ha havonta húszezer forint érkezik a fiatal számlájára.

Feltölthető, lemondható plasztik

A klasszikus, bankszámlához kapcsolódó bankkártyák mellett a szülő adhat a kiskorú gyermekének zsebpénzt úgynevezett prepaid, azaz előre feltölthető, elektronikus pénztárcaként működő plasztik formájában is. Hazánkban a kiskorúaknak szánt kategóriában ilyen a PlayIT Card, amely egy mobilapplikáción keresztül kiváltható, nem kell hozzá banki szerződés. Ugyanígy bármikor lemondható, a kártya elvesztése esetén pedig egyszerűen letiltható. A terméket a MasterCarddal együttműködve az e-Pocket pénzügyi szolgáltató fejlesztette, amelyet a 14–25 év közötti fiatalok egyszerű regisztráció után bármely bankkártya-elfogadóhelyen használhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.