Orbán Viktorral értenek egyet a Die Welt olvasói

Egy, a Die Welt című német lap hírportálja olvasói körében végzett felmérés szerint a többség támogatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök javaslatát a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállításáról.

Magyar Nemzet
2019. 03. 05. 16:43
Orbn Viktor
Berlin, 2018. janur 10. Orbn Viktor miniszterelnk a Die Welt nmet napilap s az Axel Springer nmet mdiakonszern gazdasgi frumra rkezik az Axel Springer berlini szkhzba 2018. janur 10-n. (MTI/EPA/Omer Messinger) Fotó: OMER MESSINGER Forrás: MTI/EPA/Omer Messinger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd délutánig a Die Welt internetes felületén szavazók 82 százaléka értett egyet Orbán Viktor kormányfő javaslatával egy schengeni belügyminiszteri tanács felállításáról. A német napilap online olvasói közül már több mint ötezren szavaztak. Több mint négyötödük szerint az ötlet segítené a bevándorlás jobb kezelését az EU-ban, és mindössze 8 százalék vélte úgy, hogy az hátráltatja az európai megoldásokat.

A miniszterelnök egyébként abban az interjúban vázolta elképzelését, amelyet a Die Welt vasárnapi kiadásának, a Welt am Sonntagnak adott a napokban.

A Die Welt most arra is kitér, „Orbán magyar miniszterelnök a konfrontatív politikájával és elképzeléseivel egyre növekvő befolyást gyakorol a német belpolitikára”. Erre példaként hozzák fel, hogy Orbán javaslata a két nagyobbik berlini koalíciós pártot, a kereszténydemokratákat (CDU) és a szociáldemokratákat (SPD) is egymásnak tudta ugrasztani.

Burkhard Lischka, az SPD Bundestag-frakciójának belügyi szóvivője szerint „Orbán évek óta az EU milliárdos hozzájárulásaival modernizálja országát, miközben keresztes hadjáratot folytat európai partnerek, intézmények és értékek ellen. Ennél fogva figyelemre se méltassuk, ne pedig udvaroljunk neki”. Lischka egyben támogatja, hogy az Európai Néppárt zárja ki a soraiból a Fideszt, megvonva ezzel Orbán Viktortól a „nagyszínpadot”.

Armin Schuster, a CDU belügyi illetékese megértőbb Orbán javaslatát illetően. „A migrációs helyzet továbbra is a napirend elején szerepel majd Európában. A schengeni normák gyakorlatba ültetésében továbbra is komoly hiányosságok vannak, továbbra is hiányzik egy közös európai menekültügyi rendszer”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.