Semmi nem dőlt el

Minden lehetőség nyitva áll a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban – hangoztatta hétvégén Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje.

Judi Tamara
2019. 03. 18. 13:18
IOHANNIS, Klaus; WEBER, Manfred
A néppárti csúcsjelölt várja a válaszokat a magyar kormánypárttól Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden lehetőség nyitva áll a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban – hangoztatta a hét végén Manfred Weber, aki Bukarestben járt a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén. Az európai néppárti (EPP) csúcsjelölt szerint Joseph Daul pártelnökkel egy olyan álláspontot készítenek elő az EPP szerdai ülésére, amellyel mindenki egyetért. „A fő üzenetem az, hogy a néppárt a közös értékek és meggyőződések szövetsége, és magyarországi barátainknak arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy tiszteletben tartják-e ezeket az elveket vagy sem” – idézte a távirati iroda Webert.

Mint ismert, a pártcsalád szerdán tárgyalja a magyar kormánypárt ügyét, miután korábban tizenhárom tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. A német Spiegel Online szerint Joseph Daul kezdeményezésére a kizárás kerül terítékre az értekezleten, ugyanakkor azt továbbra sem tudni, hogy az EPP választmányában jelentős súllyal bíró német uniópártok hogyan döntenek az ügyben. Bár Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök és Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke nyíltan bírálták az Orbán-vezetést, sosem fogalmaztak meg igényt a magyar kormánypárt kizárására, emlékeztetett a Spiegel Online. A német DPA hírügynökség egyébként a hét végén is idézte Kramp-Karrenbauert, aki a magyar miniszterelnök bocsánatkérésével kapcsolatban úgy fogalmazott: illem kérdése volt, hogy Orbán ezt megtegye. „Majd meglátjuk, hogy elég lesz-e” – húzta alá a csak Angela Merkel kancellár utódjaként emlegetett politikus.

A néppárti csúcsjelölt várja a válaszokat a magyar kormánypárttól Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Közben a német Süddeutsche Zeitung kommentárjában bírálta a Fidesz politikáját, de azt is megjegyezte: Orbán Viktor gyakorlatilag már teljesítette Manfred Weber néppárti tagságra vonatkozó három feltételét. Mint írták, a csúcsjelölt ultimátuma (a Brüsszel elleni plakátkampány felfüggesztése, bocsánatkérés a pártcsalád többi tagjától, illetve a Közép-európai Egyetem ügyének rendezése) valójában tehetetlenséget tükröz, ugyanis hosszú távon ennek teljesítése sem oldja meg a konfliktust.

Weber a hét végén egyébként nyilvánosságra hozott egy olyan elképzelést, amelynek értelmében a jövőben kétévente felmérnék a jogállamiság helyzetét az uniós tagállamokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.