Törökországi puccskísérlet: Több katona életfogytiglaniját hagyták jóvá

Egy ankarai fellebbviteli bíróság pénteken jóváhagyta az életfogytiglani börtönbüntetést 37 katona esetében, akiket azzal vádolnak, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő ellen a 2016. július 15-ei puccskísérlet során állítólag merényletet készültek elkövetni – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség pénteken.

Forrás: MTI2019. 03. 22. 21:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 37 katona pere 2017 februárjában kezdődött meg. A vád szerint a gyanúsítottak a végül sikertelenül végződött puccskísérlet idején meg akarták gyilkolni az elnököt. Erdogan és családja aznap éjszaka helikopterrel sikeresen, idő előtt elhagyta a helyszínt. A puccsista katonák két rendőrt megöltek, majd a környező erdőkbe menekültek.

2017 októberében a vádlottakat bűnösnek találták az Erdogan elleni merényletkísérlet, illetve a két rendőr meggyilkolása miatt.

Ankara a 2016-os puccskísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török származású, muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé, és azóta is megtorlóan lép fel a mozgalom tagjaival szemben.

A hivatalos török álláspont szerint a terrorszervezetnek tekintett hálózat tagjai és támogatói hosszú évek alatt szivárogtak be az állami, valamint a magánszférába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.