Történelmi jelentőségűként méltatja az algériai sajtó az államfő elleni pénteki tüntetéseket

Történelmi jelentőségűnek nevezte az algériai sajtó szombaton az államfő hatalmának meghosszabbítása ellen előző nap lezajlott tüntetéseket, nagy terjedelmet szentelt nekik, és megjegyezte, hogy a megmozdulások szemmel láthatóan leszűkítették az ötödik mandátumára pályázó Abdel-Azíz Buteflika elnök mozgásterét.

Forrás: MTI2019. 03. 09. 18:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fantasztikus népnek nevezte az algériaiakat az al-Vatan című napilap, amely szerint a nemzeti történelem egy új fejezete íródik most. Az újság, amely 12 oldalon át cikkezik a tüntetésekről, előző este úgy becsülte, hogy több mint egymillióan voltak az utcákon szerte az országban. „Ha a hatalom birtokosai arra számítanak, hogy kifulladnak a demonstrációk, akkor erre ez egy megfelelő válasz volt” – szögezte le a francia nyelvű újság.

A szintén francia nyelvű Liberté szerint eljött az „algériai tavasz”, amely eddig elmaradt az „arab tavasz” felkeléssorozatában. Az algériaiak „ítéletet mondtak az elnök felett, távoznia kell, de makacs, és minél tovább marad, annál szűkebb lesz számára a menekülőút” – írta az újság, amely tíz oldalt szentelt a pénteki demonstrációknak.

Az arab nyelvű el-Habar szerint algériaiak „milliói” egy hangon mondták: „Értsd meg, Buteflika, nincs ötödik mandátum!” Ami a tüntetők fő jelmondata is volt. „A nép hangjánál nincs magasabb rendű” – szögezte le az újság, nyolc oldalon tudósítva az előző napi eseményekről.

Az ország második legnagyobb városának, Oránnak a napilapja szerint a tüntetések elvezethetnek egy valódi demokrácia felé. Az újság mindazonáltal úgy ítéli meg, hogy Buteflika már nem mer visszalépni a választáson való indulástól, mert az nagy kudarc volna számára.

Csak a kormánypárti el-Mudzsahid igyekezett kissebbíteni a demonstrációk jelentőségét, a kilencedik oldalon számolva be róluk, meg sem említve a tüntetők követelését, hogy mondjon le az államfő.

A pénteki tüntetéseken több összecsapás is volt a rendőrök és a tüntetők között. Egészségügyi források szombati beszámolói szerint ezekben több mint száz ember megsebesült: volt aki eldobott kőtől, volt aki gumilövedéktől, mások fulladoztak a rendőrök által bevetett könnygáztól. Előzőleg a hatóságok azt közölték, hogy az összecsapásokban megsérült több mint száz rendőr.

A rendőrség – többnyire szabálysértésekre hivatkozva – 195 embert vett őrizetbe pénteken. Egy részüket azzal gyanúsítják, hogy a megmozdulás során fosztogattak.

Az észak-afrikai országot 1999 óta irányító, de egy szélütése miatt 2013 óta kerekesszékhez kötött Buteflika jelenleg egy genfi kórházban van.

Az elnök csütörtökön reagált először a harmadik hete tartó tiltakozásokra. Közleményében óva intette a tüntetőket az ország destabilizálásától.

Kompromisszumot ajánlott, amelyben fogadkozott, hogy ha újraválasztják, akkor egy éven belül új választásokat ír ki, amelyeken viszont már nem fog indulni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.