Bevándorlási szigort ígérnek a flamandok

2019. 04. 30. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ migrációs paktuma nyomán kirobbant politikai válság az európai parlamenti választásokkal egy időben sorra kerülő nemzeti parlamenti voksolás kimenetelét is meghatározhatja Belgiumban. A legnagyobb flamand párt képviseletében Theo Francken egykori migrációügyi államtitkár a hét végén ugyanis arról beszélt: amennyiben az Új Flamand Szövetség (N-VA) tagja lesz a következő szövetségi kormánynak, nem fog aktívan részt venni a vitatott megállapodás végrehajtásában.

A bevándorlásellenes és flamand nacionalista N-VA először 2014-ben lett a brüsszeli végrehajtó hatalom része, és egészen tavaly decemberig megkerülhetetlen kormánytag volt, amikor is az ENSZ migrációs paktumának aláírása miatt a párt megvonta a bizalmat a liberális Charles Michel miniszterelnöktől.

Michel előbb kisebbségi kormányzásra kényszerült a flamandok távozása miatt – épp Theo Fran­cken, illetve Jan Jambon belügyminiszter mondott le a tisztségéről –, majd december végén benyújtotta lemondólevelét a belga királynak. A májusi választásokig mindenesetre ő kormányozza a Benelux államot.

A francia ajkú miniszterelnök egy szintén hét végi interjúban beismerte, hogy ő és liberális pártja, a Reform Mozgalom nagy árat fizetett a migrációs dokumentum felkarolásáért. – Mielőtt megbukott volna a kormány, megmutattuk, hogy képesek vagyunk az ország irányítására – magyarázta egy tévéműsorban Michel, aki szerint az N-VA dobta be túl korán a törülközőt.

A kamikáze koalíciónak csúfolt kormánynak egyébként már a 2014-es megalakulásakor sem jósoltak nagy eredményeket, ugyanis Michelék egyedüli frankofón pártként kaptak helyet a kabinetben, míg az elmúlt két évtizedben éllovas francia ajkú szocialisták kikerültek a hatalomból.

A Belgiumra jellemző aszimmetrikus föderalizmus miatt nehéz megjósolni, hogy a májusi választások nyomán milyen kormány alakul majd Brüsszelben. Az ugyanakkor biztosan látszik, hogy Michelék nagyon meggyengültek Vallóniában, míg az N-VA a közel harmincszázalékos támogatottságával továbbra is a legerősebb belga – és nem csak flamand – párt, így minden bizonnyal nehéz lesz majd megkerülni őket a kormányalakítás során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.