A koszovói külügyminiszter szerint nem engedik be Koszovóba a szerb kormányfőt

Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter csütörtökön kijelentette: nem engedik be Koszovóba Ana Brnabic szerb kormányfőt addig, amíg – mint fogalmazott – a koszovói lakossággal és az ott élő nemzetiségekkel szemben „rasszista és beteg ideológiát” követ.

Forrás: MTI2019. 05. 30. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pristinai médiumok szerint – mint a Tanjug szerb hírügynökség jelentette – Pacolli arra reagált így, hogy Brnabic szerinte azt mondta: „a koszovói albánok olyan emberek, akik az erdőkből jöttek elő”. A koszovói külügyi tárcavezető teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte ezt a kijelentést.

A szerb kormányfő egy szerdai sajtótájékoztatón valóban kirohanást intézett, de a Tanjug szerint nem az összes koszovói albán, hanem egyes koszovói tisztségviselők ellen, akik „gyakorlatilag az erdőkből bújtak elő”; szerinte ezek „terroristák, akiket nem ítéltek el”, és „a legrosszabb fajta populisták”.

Brnabic nem a koszovói albánokról általában beszélt, hanem azokról az emberekről, akik „Pristinát képviselik”, olyan „terroristák”, akik háborús bűnökért a hágai törvényszék elé kerültek, s akiket csak azért nem ítéltek el, mert az összes tanú meghalt, s akik ezután a pristinai politikai elit részévé váltak – írta a Tanjug.

Az AFP francia hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett azokra a koszovói albán politikusokra, akiket Belgrád háborús bűncselekmények elkövetésével vádol.

Megemlítette Hashim Thaci koszovói államfőt, Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnököt és Kadri Veseli koszovói házelnököt, akik tagjai voltak a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK), amely a szerb csapatok ellen harcolt az 1998-1999-es koszovói háborúban. A konfliktusban mintegy 13 ezer ember vesztette életét, a legtöbbjük koszovói albán volt.

Brnabic azonban csütörtökön – szlovák kollégájával, Peter Pellegrinivel közösen tartott belgrádi sajtótájékoztatóján – csodálkozásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Pacolli ilyen hevesen reagált az ő előző napi kijelentésére, mert – mint mondta – abban egyáltalán nem a koszovói külügyminiszterre utalt.

A szerb miniszterelnök egyúttal meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Pacolli kijelentései ellenére is beengedik őt Koszovóba bármikor, amikor „kedve tartja”.

Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását a térség északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.