Az EP-választások előtti álhírek veszélyére figyelmeztetett egy uniós biztos

Forrás: MTI2019. 05. 22. 20:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten esedékes európai parlamenti (EP-) választásokat megelőző álhírek veszélyére figyelmeztetett Vera Jourová jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

Jourová szerint nagyon is fennáll a veszélye annak, hogy a szavazók dezinformációs kampányoknak lehetnek kitéve az EP-választásokat megelőzően.

„Tény, hogy jelen pillanatban nincsen tudomásunk semmilyen nagyobb dezinformációs kampányról, de ez nem azt jelenti, hogy nincs is. Lehetséges, hogy még nem fedték fel” – mondta az uniós biztos, ki a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért is felel.

„Van még néhány nap előttünk. Ez nem paranoia, hanem óvatosság. A legfontosabb, hogy felkészültek legyünk” – tette hozzá.

A csütörtöktől vasárnapig tartó választásokon több mint 420 millió ember lesz jogosult szavazni, így az EP-választás a világ egyik legnagyobb demokratikus gyakorlatának számít.

Uniós tisztségviselők- mint Jourová utalt rá – attól tartanak, hogy orosz részről az EP-választásokat megpróbálhatják befolyásolni az euroszkeptikus pártok javára.

Az Európai Bizottság az elmúlt hónapokban számos lépést tett a dezinformációs kísérletekkel szemben, egyebek között gyorsriasztási rendszert indított el, és segítséget kért a Facebook, Google és Twitter közösségi médiaóriásoktól.

Jourová ugyanakkor elismerte, hogy nincs egyértelmű bizonyíték az orosz manipulációra az EP-választások esetében.

A cseh uniós biztos a témával kapcsolatban felidézte tapasztalatait a vasfüggöny megszűnése előtti időkből, megjegyezve, hogy a hazugságok sokkal „szexibbnek” tűnhetnek a valóságnál. „Nagyon jól emlékszem, hogyan működik az orosz propaganda. Egy százszor elismételt hazugság igazsággá válik” – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.