Kolozsváron mozgósít a kormányfő

Kolozsvárra látogatott tegnap Orbán Viktor miniszterelnök, ahol arra buzdította a romániai magyarokat: a közelgő európai parlamenti választáson támogassák az RMDSZ-t. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, Kelemen Hunorral közösen tartott sajtótájékoztatójukon a magyar kormányfő elmondta, ha pártcsaládjuk, az Európai Néppárt (EPP) stratégiai szövetséget köt a bevándorláspárti baloldallal, a Fidesz kilép a szövetségből. Az RMDSZ ugyanakkor nem tervezi elhagyni az EPP-t.

Magyar Nemzet
2019. 05. 09. 10:39
KELEMEN Hunor; ORBÁN Viktor
Voksolásra buzdított a miniszterelnök és Kelemen Hunor Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem az Európai Néppárt (EPP) a lényeg, hanem az, hogy az EP-választás után, az új európai politikai helyzetben hol van a Fidesz helye, hogy tudja megfelelően képviselni a magyar érdekeket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Kolozsváron a távirati iroda jelentése szerint. A kormányfő kétnapos körútra érkezett Erdélybe, Kolozsvár után a nagyszebeni EU-csúcsra hivatalos.

Orbán Viktor tegnap Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen újságírói kérdésre elmondta: a Fidesz tagságát illetően nem várnak az EPP-re, maguk hoznak majd döntést.

– Jelenleg a néppárt arra készül, hogy stratégiai szövetséget kössön az európai baloldallal, ami nekünk nem elfogadható – mondta a kormányfő, hozzátéve: mára az egész európai baloldal bevándorláspárti lett, miközben a közép-európai élet legfontosabb kérdése, hogy megakadályozzuk a migrációt. Orbán Viktor szerint a választás után erre a dilemmára kell választ találniuk.

– Minden európai ország első számú kérdése az EP-választáson a migráció ügye, és a jövő egyik legnagyobb kérdése, hogy a bevándorlás ügyében sikerül-e közelíteni a széttartó véleményeket, helyreáll-e az európai egység, de eddig egy erre irányuló kísérlet sem járt sikerrel – mondta a miniszterelnök a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

A kormányfő a sajtótájékoztatóján megjegyezte, a Fidesz azt javasolja az EPP-nek, hogy kövesse az osztrák modellt.

– Ott is lehetséges, hogy egy EPP-hez tartozó párt összefog a tőle jobbra álló párttal, és jól kormányozzák az országot – mondta. Kolozsváron Orbán Viktor arra biztatta a romániai magyarokat, hogy az RMDSZ listájára szavazzanak az EP-választáson.

– A magyar olyan nép, amely több ország területén lakik – folytatta –, ezért fontos, hogy amikor lehetőség adódik arra, hogy nemzetközi fórumokon együttesen jelenjen meg, a magyar nemzethez tartozó valamennyi közösség erős hanggal képviseltesse magát. Orbán Viktor szerint optimistán tekintenek a választások elé.

– Odahaza mi, itt az RMDSZ jó eséllyel fut neki – mondta, egyben köszönetet mondva Romániának, amiért az elmúlt négy évben kiválóan védte az EU külső határait.

Voksolásra buzdított a miniszterelnök és Kelemen Hunor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

– Ahogy a román határvédelem helytállt, bizonyította, hogy alkalmas a schengeni tagságra – vélekedett a kormányfő.

– Okos ember megpróbálja a változásokat befolyásolni. Erős magyar képviseletet akarunk az EP-ben, hogy a változásoknak ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk – ezt már Kelemen Hunor mondta a tegnapi sajtóeseményen.

Az RMDSZ elnöke is arra biztatta a magyarokat, hogy szavazzanak a közelgő voksoláson, mivel szavazataikkal az EU átalakításáról döntenek. Úgy vélte, az európai átalakulás fontos kérdése, hogy az EU meg tudja-e védeni saját határait, tudja-e az európai népek biztonságát, jólétét szavatolni. Hozzátette, arra törekednek, hogy a nemzeti kisebbségek kérdése európai üggyé váljon.

– Olyan Európát szeretnénk, amely biztonságos otthona minden népnek, és amelyben a román román, a magyar magyar maradhat, amelyben Erdély fejlődik és megerősödik gazdaságilag, amelyben úgy lehet jövőt tervezni, hogy az itt élők az identitásukat is meg tudják őrizni lakóhelyükön – folytatta. Újságírói kérdésre Kelemen elmondta, a szövetség húsz éve tagja az EPP-nek, és a Romániából később csatlakozott pártok kedvéért nem fogják elhagyni azt.

Helyesbítés

A Magyar Nemzet 2019. május 8-i lapszámában a Cenzúracsúcs Macronnal című írásunkban az Európai Parlament logóját jogosulatlanul használtuk fel. Olvasóink szíves elnézését kérjük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.