Tartsák tiszteletben Kelet-Európát!

Nem fogadhatjuk el, hogy Európa annak az Európai Bizottságnak a fogságában van, amely valójában két állam, két házastárs, Macron és Merkel érdekeit szolgálja – mondta nemrég az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetőjével, Luigi Di Maióval tartott rendezvényen Pawel Kukiz, aki Kukiz’15 nevű mozgalmával az elitellenes erők táborát kívánja gyarapítani az Európai Parlamentben. A lengyel ellenzéki tömörülés egy másik EP-képviselőjelöltje lapunknak elmondta: Nyugat-Európa nem lehet erős, ha Kelet-Európa sem az.

2019. 05. 16. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorúan mozgalomnak titulálja magát a Pawel Kukiz rockzenész által négy évvel ezelőtt megalapított Kukiz’15, amely azért nem jegyeztette be magát politikai párttá, s tartott igényt az ezzel járó állami támogatásokra, hogy megkülönböztesse magát a régi pártoktól.

– Véleményünk szerint a hagyományos jobb-baloldali megosztottság már nem létezik. Legfőbb célunk a közvetlen demokrácia bevezetése, a népszavazások rendszeressé tétele, a politikai rendszer átalakítása. Csökkenteni akarjuk a bürokráciát, fel akarunk lépni a korrupció ellen – mondta lapunk megkeresésére a mozgalom egyik EP-képviselőjelöltje, a Pawel Kukizzal rokonságban álló Pawel Kukiz-Szczucinski (képünkön).

A 46 éves férfi szintén nem a szokványos politikusok közé tartozik: eredeti szakmája szerint gyermekorvos és -pszichiáter, aki számos nemzetközi gyermekmentő misszióban vett részt.

Mint mondja, a gyermekek körében egyre magasabb az öngyilkosságok száma, sokan szenvednek függőbetegségekben, depresszióban. Az EU-tagállamok közösen többet tehetnek értük, ezért is szeretne európai parlamenti képviselő lenni.

A Kukiz’15-öt ideológiailag nehéz besorolni: a 2015-ös lengyel választásokon győztes, Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság természetes szövetségesének tekintik elemzők a radikális jobboldali nézetei – például abortuszellenessége és a nemzeti szuverenitáshoz való ragaszkodása –, illetve amiatt is, hogy a mozgalom nem csatlakozott az elmúlt évek kormányellenes tüntetései­hez és az Európai Koalíció nevű ötpárti ellenzéki összefogáshoz.

A Kukiz’15 ellenzékben igyekezett saját arculatát kialakítani a bürokrácia csökkentésére és a nyitottabb piacgazdaságra helyezve a hangsúlyt, miközben arra is ügyelnie kellett: ne kerüljön számos, hirtelen népszerűvé vált, de néhány év alatt lemorzsolódott elitellenes párt sorsára.

A jelenlegi felmérések szerint a lakosság öt százalékának támogatottságát élvezi a mozgalom, ami három EP-mandátum megszerzéséhez lehet elegendő a Lengyelország számára biztosított 52-ből.

A Deutsche Welle német hírportálon nemrég megjelent írás szerint a lengyel fiatalok körében egyre fontosabb szerepet játszik a nemzeti identitás miatt érzett büszkeség, a konzervatív értékek ápolása. Ez kedvezhet a 2015-ös parlamenti választásokon még 8,8 százalékos eredményt elért Kukiz’15-nek, amelynek szavazóbázisa elsősorban a 18-29 évesek korosztályából kerül ki.

– Az EP-kampányt két, egymással összefonódó téma uralja: egyrészt az orvosok hiánya és az ebből következő hosszú várólisták, másrészt az emberek elvándorlása Nyugatra, hiszen továbbra is hatalmas különbségek vannak a lengyel és a nyugati bérek között – véli Kukiz-Szczucinski, de hozzáteszi: Nyugat-Európa nem lehet erős, ha Kelet-Európa sem az.

Azzal kapcsolatban, hogy a bevándorlás kezelésében vagy a jogállamiság kérdésében éles törésvonalak alakultak ki az EU nyugati és keleti fele között, a felesége révén Magyarországhoz családi szálakkal is kötődő orvos azt mondta:

„Sosem fogjuk elfogadni, hogy alacsonyabb rangú tagállamként kezeljenek bennünket. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk egymás demográfiai helyzetét, történelmi és kulturális hagyományait.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.