Tizenkilenc kormánykatonával végzett az al-Kaida Dél-Jemenben

A jemeni hadsereg tizenkilenc katonájával végeztek az al-Kaida terrorszervezet fegyveresei a dél-jemeni Abján tartományban, egy katonai támaszponton – közölték biztonsági források pénteken.

Forrás: MTI2019. 08. 02. 20:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztségviselők szerint az al-Mahfad nevű bázison több órán át tartottak az összecsapások. A terroristákat végül megölték, de ehhez mind szárazföldi, mind légi erősítésre volt szükség. A levegőben a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató arab koalíció légiereje érkezett oda.

Abjá tartomány mellett található Áden, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány székhelye, amióta az Irán által támogatott húszi lázadók 2014-ben elfoglalták az ország fővárosát, Szanaát. Ádenben és környékén a húszi támadások mellett az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is elkövetett több terrorcselekményt.

Az al-Kaida terrorhálózat legveszélyesebb ágának tartott arab-félszigeti csoport (AQAP) már 2011-ben ellenőrzése alá vonta Abjánt. Nem sokkal később a kormány hadserege visszafoglalta a tartományt, de a terroristák azóta is többször összecsaptak ott a kormánykatonákkal és az arab koalíció milíciáival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.