Új útvonalon jöhet a whisky Európába

Zetelaki Réka
2019. 08. 22. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új kereskedelmi útvonalról egyeztetnek skót vállalatok holland kikötőkkel, jelentette a Reuters hírügynökség. Az új beszállítási útvonal kialakítása azt célozza, hogy elkerüljék a fennakadásokat a kereskedelemben az esetleges október végi megállapodás nélküli brexit esetére. A kereskedelmi megállapodás a skót exporttermékekre, főként a whiskyre irányulna. A komp az Edinburgh közelében lévő Rosyt település kikötője és Groningen között közlekedne, számolt be a holland sajtó.

Az érintettek láthatóan óvatosan kezelték az érzékeny témát: a groningeni tengeri kikötő szóvivője megerősítette, hogy elkezdődött az egyeztetés egy ilyen tervről, ám jelezte, hogy a kérdésekkel a skót felet keressék a továbbiakban. A járatot üzemeltető TEC Offshore cég is elismerte a hírt, ám további információkat nem nyújtott. – Naponta indulhat a járat, ami fantasztikus – jelezte ugyanakkor Margaret Simpson, a legnagyobb brit kereskedelmi szövetség, a Freight Transport Association Skóciáért felelős vezetője. Kiemelte, a terv megfontolás alatt áll, de jó alternatíva lehet a késések elkerülése érdekében.

Mióta Boris Johnson brit miniszterelnök ígéretet tett, hogy október 31-én elhagyják az EU-t, ha kell, megállapodás nélkül, a gazdasági szereplők aggódnak. Többször is jelezték, kilépési megállapodás nélkül komoly fennakadások várhatók a kereskedelmi útvonalakon a vámok bevezetése nyomán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.