Földreformot és nagyszabású privatizációt tervez az ukrán elnök

Az ukrán elnök utasította hétfőn a kormányt, hogy október elejére dolgozza ki és terjesszen elő törvényjavaslatot a földreformról, valamint készítse elő az állami vállalatok széles körű privatizálását a jövő év áprilisára.

Forrás: MTI2019. 09. 02. 18:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij államfő a frissen kinevezett miniszterelnökkel, Olekszij Honcsarukkal tartott, a televízióban közvetített találkozóján kijelentette, azt akarja, hogy a parlament december 1-jéig fogadja el a földreformról szóló törvényt és oldja fel a termőföldek eladásának régóta érvényes tilalmát.

A támogatók szerint a termőföldek adásvételének engedélyezése hatalmas lehetőségeket teremt befektetésekre a világ egyik legnagyobb gabonaexportáló országában. A tilalom eltörlése része annak a tervnek, amelynek segítségével vonzóbbá akarják tenni Ukrajnát a befektetők előtt, és fel akarják venni a küzdelmet a mindent átható korrupcióval.

„Kivételes helyzetben vagyunk, kivételes lehetőségünk adódott minden szükséges reform végrehajtására. Minden adott ehhez, az elnök politikai akarata, a parlamenti többség, a munkára készen álló miniszterelnök és kormány” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij, hozzátéve, hogy január 1-jéig el kell fogadni és életbe kell léptetni az új befektetésvédelmi törvényt is.

A Volodmir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű párt 254 képviselőt küldhetett a 450 tagú parlamentbe a júliusi választások eredményei alapján. A független Ukrajna történelmében először fordult elő, hogy a hivatalban lévő elnök pártja abszolút többséget szerzett a parlamentben és önállóan alakíthatott kormányt.

Az új parlament alakuló ülésén, múlt hét csütörtökön nagy többséggel hagyta jóvá az elnök jelöltje, Olekszij Honcsaruk kormányfői kinevezését.

Az elnökkel hétfőn tartott megbeszélésen Honcsaruk megerősítette, hogy a kormány a gazdasági növekedés erősítését tekinti legfontosabb feladatának. A cél az, hogy a tavaly mért 3,3 százalékról jövőre 5 százalékra, a következő években pedig 7 százalékra emeljék fel a növekedés éves ütemét.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) küldöttsége a következő hetekben látogat Ukrajnába egy három-négy évre tervezett új együttműködési program feltételeinek megtárgyalására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.