időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Kannibalizmussal a klímaváltozás ellen?

Mártonffy Attila
2019.09.09. 07:41

A klímaváltozás elleni harc egyik eszköze lehet, ha megesszük halottainkat – javasolja egy viselkedéskutatással is foglalkozó svéd marketingprofesszor. Magnus Söderlund a kannibalizmus lehetőségét a múlt héten vetette fel a svéd TV4 televízió egyik adásában, amely a stockholmi A jövő élelme címmel megrendezett „gasztrocsúcs” és vásár kapcsán hangzott el.

A tudós szemináriumokon vetette fel a kérdést: mi lenne, ha embert ennénk a jövőben fellépő élelmiszerhiány kezelése érdekében. Kutatásai szerint ennek egyelőre fő akadálya az a tabu, amely megtiltja az emberi hús fogyasztását, s e konzervatív felfogás miatt nehéz lenne rávenni a svédeket a kannibalizmusra – számol be Söderlund szavairól a Breitbart hírportál. Hozzátette: nem érti, az embereknek ilyen értelemben mi bajuk a halottakkal, amikor folyamatosan halomra gyilkolják egymást.

Söderlund nem áll egyedül nézeteivel, tavaly például az ateista evolucionista brit tudós, Richard Dawkins rukkolt elő laboratóriumban előállítandó húsok ötletével, ami segítene legyőzni a kannibalizmustól való viszolygást. A múlt hónapban a Lancaster University két pszichológusa is megkérdőjelezte az emberevés tabuját, de addig még nem jutottak el, hogy ennek megtörésére buzdítsanak. A kannibalizmus azonban nem az egyetlen alternatíva a tudósok tarsolyában a klímaváltozás enyhítésére. Sokan javasolják a növényi alapú húsutánzatokat, de lehetne rovarokból is előállítani élelmiszert a hús pótlására.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.