Mossa kezeit Trudeau, a liberálisok poszterfiúja

Justin Trudeau miniszterelnöksége előtt előszeretettel maszkírozta magát feketére, legalábbis a napokban nyilvánosságra került fotók tanúsága szerint, az afroamerikai társadalmat sokak szerint megbélyegző és kifigurázó jelmezei azonban a liberális ikon vesztét is jelenthetik egy hónappal a parlamenti választások előtt.

2019. 09. 20. 15:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ liberálisainak megmentőjeként érkezett 2015-ben Kanada miniszterelnöki székébe, majd pedig hóbortos zoknijaival és érzelmes, az őslakosságot, a nőjogi egyenjogúságot és a multikulturalizmust éltető nyilatkozataival egyfajta globális márkává nőtte ki magát, az év elején kirobbant korrupciós botránya óta azonban folyamatos lejtmenetet produkál Justin ­Trudeau népszerűsége. A 47 éves politikus mindennapjait az elmúlt hónapokban egyébként is a népszerűségért folytatott keserves harc jellemzi, a közvélemény-kutatások szerint ugyanis alig egy hónappal a parlamenti választások előtt liberális pártja a konzervatívokkal fej fej mellett haladva 30-30 százalékon áll.

Ilyen helyzetben különösen nem jött jól a liberális ikonnak, hogy a kanadai Global News hírportál a minap közzétett egy 90-es években rögzített videót, amelyen a miniszterelnök feketére festett arccal látható, miközben nyelvét nyújtogatva és grimaszokat vágva, a térdénél kiszakított nadrágban szórakoztatja a jelenlévőket.

Kanadában a videót rengetegen találták rasszistának, és az úgynevezett „blackface” vádjával illették a miniszterelnököt: a pejoratív kifejezés a XIX. századtól terjedt el és lett része a tengerentúli kultúrának, szórakoztatóiparnak annak eredményeképpen, hogy az előadók magukat feketére maszkírozva figurázták ki az afroamerikaiakat. Ha mindez nem lett volna elég, tegnap az amerikai Time magazin egy újabb fotóval állt elő, amely a politikust Aladinnak öltözve ábrázolja, feketére festett arccal és kézzel, turbánban és köntösben. A 2001-ben rendezett jelmezbál témája egyébként az ezeregyéjszaka volt. A felvételeket kommentálva Trudeau úgy reagált: amit tett, ostoba dolog volt, érvelése szerint azonban abban az időben az ilyen dolgok még nem számítottak rasszistának, de ma már a társadalom ezt másként ítéli meg. Azt is bevallotta, hogy egy tehetségkutatón szintén feketére festette az arcát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.