Orbannak csak emlék a magyar kultúra

Ludovic Orbant a román sajtóban rendszeresen „keresztelik át” tévedésből Viktornak, Magyarország miniszterelnökének neve ugyanis ismertebb az újságírók körében a Nemzeti Liberális Párt elnökéénél.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön szavazhat az új román kormányról a bukaresti parlament, de elemzők szerint Ludovic Orban kijelölt miniszterelnöknek minimális az esélye arra, hogy már az első körben bizalmat kapjon kisebbségi kabinetje számára. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) még nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy megszavazza-e az Orban-kormányt. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kifogásokat fogalmazott meg Bogdan Aurescu nevesítésével kapcsolatban a külügyi tárca élére. – Elegendő külpolitikai szakember van, találhattak volna az Adrian Nastase iskolájából a külügybe visszatérő Aurescunál kiegyensúlyozottabb embert is – mondta a magyar párt vezetője a Maszol portálnak.

Ludovic Orbant egyébként a román sajtóban rendszeresen „keresztelik át” tévedésből Viktornak, Magyarország miniszterelnökének neve ugyanis ismertebb az újságírók körében a Nemzeti Liberális Párt elnökéénél.

– Félig magyar származása ­befolyásolhatja-e a magyarokat érintő ügyek kezelésében? – kérdeztük Illyés Gergely politológust. Mint mondta, Ludovic Orbant azon politikusok közé lehet sorolni, akik származásuk miatt minden eszközzel azt igyekeznek bizonyítani, hogy „jó románok”. – A romániai kommunista nómenklatúra vezetői között is voltak ilyen személyek, ennek a hagyománynak az örököse Orban, aki testvérével, Leonard Orban többnyelvűségért felelős egykori uniós biztossal, jelenlegi államfői tanácsadóval együtt teljes mértékben asszimilálódott. A magyar kultúrával való kapcsolatuk csak néhány gyerekkori emlék lehet a nagyszülők révén – hangsúlyozta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa.

Az elemző úgy vélte, a személyes élettörténetük azt támasztja alá, hogy a kisebbségi kérdés megoldható, mégpedig teljes asszimilációval. Illyés Gergely hozzátette, ez a romániai magyar közösség szempontjából nyilván elfogadhatatlan „megoldás”.

Ludovic Orban brassói magyar-román vegyes családból származik, alapszinten magyarul is beszél. A politikus apja, a néhai Orbán Imre Székelyudvarhelyen született, 1948 és 1956 között a Securitate kommunista politikai rendőrség tisztje volt, 1956-ban helyezték tartalékosállományba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.