időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Orbán Viktor: Igazságot akarunk!

Magyar Nemzet
2019.11.06. 11:51
Orbán Viktor: Igazságot akarunk!

Igazságtalannak nevezte Orbán Viktor a hivatalából hamarosan távozó Jean-­Claude Juncker vezette Európai Bizottság által készített javaslatot az unió következő költségvetéséről. A magyar kormányfő erről Prágában, a Kohézió barátai elnevezésű csúcstalálkozón beszélt, amelynek elején a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – miniszterelnökei egymással egyeztettek. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az a tervezet, a hamarosan távozó bizottság javaslata, és annak minden hibáját magán hordozza. Mint mondta, ahhoz, hogy a költségvetés igazságos legyen, többek között meg kell szüntetni a rebate-ek, vagyis visszatérítések rendszerét, mert ha ezeket is figyelembe véve újraszámolják, hogy melyik tagállam mennyit fizet be a saját nemzeti össz­termékéhez képest, teljesen igazságtalan képet kapunk, mi pedig igazságot akarunk. – Figyelembe kell venni, hogy amit a közép-európaiak forrásként kapnak, annak nagy része visszamegy a nyugati tagállamokhoz, és ennek meg kell jelennie az előterjesztésben – mutatott rá a kormányfő a távirati iroda szerint.

A Kohézió barátai nevű csúcson egyeztettek a V4-es kormányfők
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A házigazda Andrej Babis szintén elégedetlenségének adott hangot a Juncker-bizottság tervezetével kapcsolatban. A cseh kormányfő rámutatott: a következő költségvetési időszakban az eddigi 1,11 százalékról egy százalékra csökkentené a bizottság a kohéziós kiadásokat, miközben a kohéziós politika célja, hogy kiegyenlítődjenek az EU nyugati és keleti tagállamai életszínvonala közötti különbségek. – Nem értünk egyet a kohéziós támogatások csökkentésével. Meggyőződésünk, hogy a jövőbeni uniós költségvetésben több olyan tétel is van, ahol lehet spórolni, s ahol kevésbé hiányozna a pénz, mint a kohéziós politikában – fogalmazott. A 17 európai uniós tagállamot tömörítő Kohézió barátai informális csoport 2005-ben jött létre, hogy képviselje a kedvezményezett tagországok érdekeit a nettó befizető országokkal szemben, ráirányítsa a figyelmet a kohéziós politika aktuális kérdéseire, összehangolja az álláspontokat és rendezze a vitákat. Az esemény végén elfogadott közös nyilatkozat az EU kohéziós politikája folytatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.