Az összeomlás szélén Washington és Phenjan kapcsolata

Vasárnap újabb rakétatechnológiát tesztelt Észak-Korea, a kelet-ázsiai remeteállam akciójára nem sokkal a fegyverkísérletek felfüggesztésére adott, egyéves határidő lejárta előtt került sor. Ezzel Phenjan nyomatékosította azt a hetek óta jelzett kritikáját, miszerint elégedetlen az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokkal.

Buzna Viktor
2019. 12. 08. 16:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valósággal felrobbant az internet, miután Észak-Korea újabb pikírt üzenettel lepte meg örök ellenségét, az Egyesült Államokat. A kelet-ázsiai remeteállam még a múlt héten közölte, hogy „karácsonyi ajándékot” küld Washingtonnak, amelynek tartalma attól függ, hogy milyen irányban haladnak tovább az atomfegyverek leszerelését célzó, kétoldalú tárgyalások. Azóta a Twitter közösségi oldalon „Christmas gift” címszó alatt külön kategóriában futnak a hírre adott, vicces, cinikus reakciók. Mindenki azt próbálja kitalálni, hogy vajon milyen meglepetést szán Phenjan idén karácsonykor Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének.

Vasárnap ezt Észak-Korea egyértelművé is tette, a sztálinista diktatúra közleménye szerint a rakétatechnológiában használatos, újabb eszközt teszteltek. Az ország északi részén fekvő, Szohe bázison kivitelezett gyakorlat helyszíne azért jelentős, mert korábban a phenjani vezetés kilátásba helyezte annak bezárását az amerikai szankciók mérséklése esetén. Hogy az észak-koreai vezetés elégedetlen az ígéretek beváltásával, jelzi az is, hogy nem sokkal a rakétakísérletek felfüggesztésére megszabott, egyéves határidő lejárta előtt történt a gyakorlat.

Már az elmúlt hetekben jelentek meg cikkek arról, hogy Phenjan több csatornán figyelmeztette az Egyesült Államokat: változtasson politikáján, amellyel egyoldalú nukleáris leszerelést követel Észak-Koreától. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető figyelmeztette Trumpot, hogy országa jövőre sajátosan új útra léphet. A kijelentés azt az aggodalmat kelti, hogy a kelet-ázsiai ország visszatérhet a kísérleti atomrobbantásokhoz és a 2017 óta felfüggesztett hosszú távú rakétakísérletekhez. Szimbolikus jelentősége van egyébként, hogy éppen az összeomlani látszó tárgyalások megkezdése előtt, 2017-ben Phenjan már „küldött ajándékot” Washingtonnak. Akkor július 4-én, az amerikai államalapításra időzítve egy Hvaszong–14 rakétát lőtt ki az Egyesült Államok irányába.

Az észak-koreai hírügynökség, a KCNA jelentésében úgy fogalmaz, hogy egy jelentős tesztet hajtottak végre, amely a közeljövőben nagy hatással lesz Észak-Korea stratégiai álláspontjára. Elemzők elmondták, hogy bár a Szohe kísérleti telepről soha nem indítottak interkontinentális ballisztikus rakétát, de a bázist használták már rakétahajtóművek tesztelésére. Rakétaszakértők úgy vélekedtek, hogy Észak-Korea most egy rakétahajtóművet próbált ki, ami azonban nem tekinthető rakétaindításnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.