Készítik elő a politikai pert

Megkezdődött az amerikai szenátusban a Donald Trumppal szembeni közjogi felelősségre vonási eljárás előkészítése. A politikai pernek is beillő impeachment tárgyalásba a szenátusi demokraták ­január 7-én vágnának bele. Ehhez azonban előbb a képviselőházban kell szavazni az eljárásról, ami holnap minden bizonnyal meg is történik. Trump minél hosszabb impeachmentet akar, mert abban bízik: meghurcolása nyomán mellé áll a közvélemény az elnökválasztási évben.

2019. 12. 17. 10:43
Sen. Schumer speaks at the unveiling of the congressional portrait of Former House Speaker John Boehner at the U.S. Capitol in Washington
Chuck Schumer szenátor januárra várja a koronatanúkat Fotó: Erin Scott Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs olyan agg amerikai, aki egynél több, az elnökkel szemben lefolytatott impeachment eljárásra emlékezhetne vissza: immár több mint húsz éve történt, hogy Bill Clintont republikánus ellenfelei eskü alatti hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt akarták felelősségre vonni, az ezt megelőző eset pedig XIX. századi. De mind Clinton, mind pedig Andrew Johnson közjogi felelősségre vonási eljárása elbukott. A harmadik impeachment holnap kezdődhet: borítékolható, hogy a demokrata többségű képviselőház megszavazza azt. De egyes rebellis demokraták nem voksolnak majd együtt a frakciójukkal, sőt egy New Jersey állambeli képviselő olyannyira nem ért egyet Trump elmarasztalásával – kiérdemelve ezzel az elnök elismerését –, hogy jövőre átül a republikánusokhoz. A képviselők számára nagy a tét: 2020-ban kongresszusi választásokat is tartanak, így a jövőjüket kockáztathatják azzal, hogyan viszonyulnak az impeachmenthez.

Chuck Schumer szenátor januárra várja a koronatanúkat
Fotó: Reuters

Trumpot két vádpontban marasztalnák el: hatalommal való visszaélést, illetve a kongresszusi eljárás akadályozását rónák a terhére. Előbbi Trump és ukrán kollégája, Volodomir Zelenszkij júliusi telefonbeszélgetésére vezethető vissza, amelynek kiszivárgott a leirata. Az elnököt azzal vádolják, több száz millió dolláros katonai segély visszatartásával zsarolta Kijevet, hogy az ottani hatóságok kompromittáló tényeket tárjanak fel Trump legnépszerűbb politikai ellenfele, Joe Biden fiának, Hunternek az ukrajnai érdekeltségeiről. Erre vonatkozóan számos tanút hallgattak meg az elmúlt hetekben Washingtonban. A másik vádpont azokkal a tanúkkal kapcsolatos, akiket hiába idéztek be: a Fehér Ház potenciá­lis koronatanúkat tanácsolt el a vallomástételtől. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője most vallomástételre kötelezné Mick ­Mulvaney-t, a Fehér Ház ideiglenes stábfőnökét, valamint John Boltont, az elnök előző nemzetbiztonsági tanácsadóját, aki júliusban még hivatalban volt.

Az elnök minél hosszabb szenátusi pert akar – szerinte az ellene felhozott koholt vádak nyomán mellé áll a közvélemény. Jelen állás szerint az erőviszonyok miatt vajmi kevés esélye van annak, hogy Trumpot el tudnák mozdítani, de Adam Schiff, a hírszerzési bizottság elnöke azt mondta, ha fel is mentik az elnököt, az nem jelenti a demokraták kudarcát, mert alkotmányos kötelezettséget teljesítenek.

Diplomatákat utasítottak ki

Washington még szeptemberben titokban kiutasított két kínai diplomatát – írta a The New York Times. A lap értesülései szerint az érintettek Kína washingtoni nagykövetségének munkatársai voltak, és kiutasításukra azt követően került sor, hogy kocsijukkal behajtottak a virginiai Norfolk mellett lévő katonai támaszpontra. Hivatalosan egyik fél sem kommentálta az ügyet, de a kiutasításról közvetlen információkkal rendelkező hat kormányzati tisztségviselő részletekkel is szolgált a New York-i lapnak. Mint elmondták, a diplomaták legalább egyike hírszerzőként dolgozott, diplomáciai fedésben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.