Az orosz jegybank kamatot csökkentett

Az orosz jegybank a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben, 25 bázisponttal 6 százalékra csökkentette az irányadó kamatot pénteken és további kamatcsökkentési szándékát jelezte.

Forrás: MTI2020. 02. 07. 19:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank ezzel már a hatodik egymás követő ülésén döntött kamatcsökkentésről, decemberben 25 bázisponttal, októberben 50 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatát, ezt megelőzően pedig rendre 25 bázispontos mérséklést hajtott végre szeptemberben, júliusban és júniusban.

A jegybank közleménye szerint a pénteki kamatcsökkentést elsősorban „a fogyasztói áremelkedés vártnál nagyobb ütemű lassulása” tette lehetővé, miközben folytatódik a lakosság inflációs várakozásának a mérséklődése.

Oroszországban a fogyasztói áremelkedés 2,4 százalékra lassult januárban a decemberi 3 százalékról.

Az idei első negyedévre 2 százalékos inflációt vár a jegybank, egész évre pedig továbbra is 3,5-4 százalékos inflációval számol.

A jegybank pénteken nem változtatott 1,5-2 százalékos idei GDP-növekedési előrejelzésén sem, miután a gazdaság tavaly 1,3 százalékkal nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.