Osztrák rendőrök érkeznek a magyar-szerb határra

Ausztria újabb rendőröket küld Magyarországra, a magyar-szerb vasúti forgalom megfigyelésére – jelentette be Karl Nehammer belügyminiszter az ORF Zib2 című műsorában. A tárcavezető arról is beszélt: Ausztria kész arra, hogy szükség esetén megvédje határait.

Forrás: MTI2020. 03. 02. 12:10
Austrian Interior Minister Karl Nehammer attends a news conference in Vienna
Austrian Interior Minister Karl Nehammer attends a news conference in Vienna, Austria February 24, 2020. REUTERS/Lisi Niesner - RC217F93VF67 Fotó: REUTERS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha ismét migránsok érkeznének az osztrák határhoz, a törvény értelmében megállítják őket – jelentette ki a belügyminiszter a vasárnap este sugárzott műsorban. Nehammer hangsúlyozta azt is, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni. Arról is beszélt, hogy egy biztonsági hálózat kialakítására törekednek; ennek értelmében újabb rendőröket és szükség esetén anyagi támogatást is biztosítanak Görögországnak; segítik a menekültútvonalaknál elhelyezkedő kelet- és nyugat-balkáni országokat, és az intézkedés részeként újabb rendőröket küldenek a magyar-szerb határhoz is.

A migránsokat „hamis ígéretekkel” csalogatják a török-görög határhoz – mondta a belügyminiszter. Karl Nehammer hangsúlyozta: az embereknek meg kell érteniük, hogy ennek semmi értelme, ezért a származási országuk nyelvén, a közösségi médián keresztül próbálják megszólítani őket, hogy ne keljenek útra.

A tárcavezető hangsúlyozta az Európai Unió és a Törökország közötti megállapodás betartásának fontosságát is. Aggasztónak nevezte, hogy „emberek sorsából és szenvedéséből politikát csinálnak”, hiszen jelenleg 18 ezren keltek útra az Európai Unió irányába.

Emlékeztetett arra is, hogy Törökország a megállapodás értelmében 6 milliárd eurót kap az EU-tól. Recep Tayyip Erdoğan török elnök újabb anyagi követelésére reagálva úgy fogalmazott: érthető, hogy az Európai Bizottság szigorúan ellenőrzi, mire fordítják a pénzt.

Ausztria 21 rendőrt küld a magyar-szerb határ megfigyelésére

Ausztria 21 rendőrt küld a magyar-szerb határ megfigyelésére – erről állapodott meg hétfőn Karl Nehammer (ÖVP) osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter. Ausztria szeretné személyi állománnyal, eszközökkel és pénzügyileg támogatni Görögországot és a migráció által érintett balkáni országokat – mondta Karl Nehammer belügyminiszter, miután találkozott magyar kollegájával az osztrák-magyar határnál Nickelsdorfnál.

Nehammer jelképesen Pintér Sándor „rendelkezésére bocsátott” 21 rendőrt és két rendőrkutyát, a jövőben a magyar-szerb határnál teljesítenek szolgálatot. Nemcsak Magyarország határait védik, hanem ezzel együtt Ausztria biztonságáról is gondoskodnak. Ez a modell működőképes, „nagyon jók a tapasztalataink” – mondta az osztrák belügyminiszter. Már 2015-ben részt vettek osztrák rendőrök a magyar-szerb határ védelmében. A 2015-ös migrációs válság ugyanakkor „nem ismétlődhet meg” – szögezte le Nehammer.

Nehammer az európai határvédelem kapcsán három biztonsági háló kialakításáról beszélt: ezek az Európai Unió külső határainak, így Görögországnak, a menekültútvonalakon fekvő országoknak, illetve Ausztriának a határvédelmét biztosítják. Az osztrák hivatalok sokkal felkészültebbek és sokkal jobban felszereltek a feladat ellátására, mint a 2015-ös migrációs válság idején.

Nehammer -- Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentésére, mi szerint Törökország a szír menekülteket továbbengedné Európába -- hangsúlyozta, hogy Törökországnak be kell tartania az EU-Törökország megállapodást.

„Az EU, Ausztria és Magyarország nem hagyja, hogy zsarolják” – szögezte le a tárcavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.