Öt év óta először külföldi devizát ad el az orosz jegybank

Forrás: MTI2020. 03. 10. 18:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év óta először külföldi devizát ad el az orosz jegybank, Kazahsztán központi bankja pedig jelentősen megemelte irányadó kamatát, hogy megállítsa a nemzeti fizetőeszköz gyengülését.

A rubel és a tenge árfolyama egyaránt lejtmenetre váltott, miután a nagy olajexportáló országokat tömörítő OPEC+ csoport – amelynek Oroszország és Kazahsztán is tagja – nemhogy megegyezett volna a kitermelés még erősebb visszafogásáról, még a jelenleg érvényes megállapodás márciusban lejáró hatályát sem hosszabbította meg múlt hét pénteken.

Az orosz jegybank keddi bejelentése, miszerint külföldi devizát ad el, megállította a rubel gyengülését, de az orosz fizetőeszköz így is az egyik legrosszabbul teljesítő deviza volt idén a dollárpárokban, értékének több mint 17 százalékát veszítette el.

Kazahsztán, amely a volt szovjet köztársaságok közül Oroszország után a második legnagyobb olajkitermelő ország, kedden 9,25 százalékról 12,00 százalékra húzta fel az irányadó kamatot, hogy enyhítse a tengére nehezedő nyomást és fékezze az inflációt.

Kedden délután a dollárhoz képest 4,4 százalékkal, az euróhoz képest pedig 5,2 százalékkal gyengült a rubel, egy dollárért 71,57 rubelt, egy euróért pedig 81,53 rubelt adtak a moszkvai bankközi devizapiacon. Nyitáskor még az utóbbi négy év leggyengébb szintjén állt a rubel árfolyama, a dollár 72,99 rubelen, az euró pedig 85,00 rubelen indította a kereskedést.

Oroszország a jelek szerint most felkészültebb a piaci kilengésekre mint 2014-ben, amikor a nyugati szankciók és az olajárak összeomlása arra kényszerítették a jegybankot, hogy 10,5 százalékról emelje 17 százalékra az alapkamatot. A Nemzeti Jóléti Alap eszközeit is beszámolva Oroszország arany- és devizatartaléka nagyjából 570 milliárd dollárra rúg.

Az orosz jegybank már hétfőn megpróbálta megnyugtatni a piacokat: felfüggesztette 30 napra a devizavásárlást, és jelezte, hogy kész minden eszközt bevetni a pénzügyi stabilitás megőrzésére. Kedden bejelentette, hogy a rendszerszinten fontos bankok, köztük a Szberbank és a VTB a nagy piaci volatilitás közepette átmenetileg eltérhetnek a bankszektorra vonatkozó tőkekövetelményektől. A likviditás növelésének érdekében az orosz jegybank 500 milliárd rubelt (7 milliárd dollárt) tett elérhetővé repó aukció keretében, valamint 5 milliárd dollárra emelte a devizaswap ügyletek felső határát.

Mivel a hétfő munkaszüneti nap volt Oroszországban, a moszkvai értéktőzsdén keddre tolódott át az egész világon átsöprő eladási hullám. Eddigi napi mélypontján a dollárban számított RTS-index 16,11 százalékos, a rubelben számított MICEX-index pedig 10,44 százalékos veszteséget mutatott. A záráshoz közeledve az RTS 13 százalékos, a MICEX pedig 7,95 százalékos mínuszban állt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.