időjárás 15°C Helga 2022. október 3.
logo

Itt a megállapodás: nőtt Magyarország energiabiztonsága

Brüsszel a veszélyhelyzet megszüntetésével is tovább vizsgálódik

Judi Tamara (Brüsszel)
2020.06.17. 05:50
Brüsszel a veszélyhelyzet megszüntetésével is tovább vizsgálódik

Éberek maradunk: nyomon fogjuk követni, hogy a jogállamiságot, alapvető jogokat és a közösségi jog alkalmazását érintő intézkedéseket miképp szüntetik meg – közölte az Európai Bizottság nemrég a Magyar Nemzettel, annak margóján, hogy a magyar Országgyűlés ma elfogadta a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló törvényt, valamint átmeneti szabályokról döntött. Ahogy a brüsszeli testület jogállamisági ügyekben illetékes szóvivője lapunknak elmondta: ez minden egyes EU-tagállamra igaz, tehát valamennyi uniós országban, egészen az utolsó, a vírus nyomán bevezetett rendkívüli intézkedés megszüntetéséig vizsgálják a helyzetet. – A bizottság már a kezdetektől következetesen állította, hogy minden hasonló intézkedésnek időben meghatározottnak kell lennie, és csak addig tarthat, ameddig a helyzet azt valóban megköveteli. El is várjuk az uniós országoktól, hogy amennyiben a világjárvány elleni küzdelem már nem igényli, szüntessék meg a rendkívüli szabályokat – nyomatékosította kérésünkre a testület.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is több alkalommal beszámolt, a magyar vírustörvény gyakorlatilag a bevezetése óta rengeteg kritikát kapott Brüsszelből, annak ellenére, hogy

Věra Jourová bizottsági alelnök több alkalommal is kijelentette, hogy a testület nem indít kötelezettségszegési eljárást az ügyben, hiszen a szabályozásnak nincs a közösségi joggal ellentétes eleme.

Věra Jourová szerint ma eljön az igazság pillanata
Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Emlékezetes az is, hogy az uniós parlament – a liberális Jourová részvételével – vitát rendezett a magyar rendkívüli jogrendről, ám a brüsszeli ülésre magát Orbán Viktor miniszterelnököt várták, így a Magyarország képviseletére önként jelentkező Varga Judit igazságügyi miniszter végül nem szólalhatott fel a képviselők előtt.

A járványügyi átmenettel tehát borítékolhatóan nem lesz vége Budapest és Brüsszel nézetkülönbségének – erre nemcsak a friss bizottsági nyilatkozatból, de Jourová egy múltheti interjújából is következtetni lehet. Ebben a demokráciáért és átláthatóságért felelős cseh biztos kijelentette: szerinte „az igazság pillanata” jön el a magyar rendkívüli jogrend megszüntetésével. – Az uniós jog szempontjából problémás lenne, ha a veszélyhelyzeti szabályozás egyes elemei megmaradnának – hangoztatta a liberális politikus. Arra a felvetésünkre, hogy mit is értett Jourová az utóbbi mondat alatt, a bizottság megismételte, hogy a járvány elleni küzdelem végeztével minden rendkívüli intézkedést meg kell szüntetni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.