Ázsiai tagokkal bővülne az Öt szem kémcsoport

Kibővülhet az USA, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzéseit tömörítő csoport.

Buzna Viktor
2020. 07. 29. 21:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kibővülhet az Öt szem néven működő, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzéseit tömörítő csoport. Az angolszász politikai közösség Kína visszaszorításához venne be új tagokat: egy új gazdaságbiztonsági együttműködésben Japánnak szánnának kulcsszerepet. A The Guardian brit napilap a cikkében azt írja: megosztanák az olyan stratégiailag kiemelt eszközöket, mint a ritkaföldfémek vagy az orvosi és egészségügyi eszközök, hogy így csökkentsék függőségüket Kínától.

– A koronavírus-válság rámutatott a nyugati világ Kínával kapcsolatos, nagyarányú stratégiai függőségére – írja a cikk, hozzátéve, hogy Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok is fokozza ritkaföldfém-kitermelését a függőség csökkentése érdekében.

Az 1941-ben indult hírszerzési együttműködés az elmúlt években nagyobb jelentőséget kapott a Kína megerősödését szkeptikusan szemlélő konzervatív politikai körökben. Ennek következménye az Öt szem csoportban részt vevő országok közötti szabadkereskedelmi megállapodás előremozdulása is, ami szintén a gazdaságbiztonsági megfontolásokra támaszkodik.

Szakmai körökben már számítottak a közösség bővítésére. Ahogyan arról a napokban a Magyar Nemzet is beszámolt, London drasztikusan szigorítja a titkosszolgálatok működését szabályozó törvényeket, s az új szövetségesek bevonása már ennek a tervnek a kapcsán is elhangzott. Sajid Javid brit konzervatív politikus publicisztikájában arról írt: az Öt szem együttműködést a jövőben Japánnal, Dél-Koreával és egyes uniós tagállamokkal kell bővíteni az orosz és kínai nyomulás ellensúlyozása érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.