időjárás 25°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Ázsiai tagokkal bővülne az Öt szem kémcsoport

Buzna Viktor
2020.07.29. 21:41

Kibővülhet az Öt szem néven működő, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzéseit tömörítő csoport. Az angolszász politikai közösség Kína visszaszorításához venne be új tagokat: egy új gazdaságbiztonsági együttműködésben Japánnak szánnának kulcsszerepet. A The Guardian brit napilap a cikkében azt írja: megosztanák az olyan stratégiailag kiemelt eszközöket, mint a ritkaföldfémek vagy az orvosi és egészségügyi eszközök, hogy így csökkentsék függőségüket Kínától.

– A koronavírus-válság rámutatott a nyugati világ Kínával kapcsolatos, nagyarányú stratégiai függőségére – írja a cikk, hozzátéve, hogy Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok is fokozza ritkaföldfém-kitermelését a függőség csökkentése érdekében.

Az 1941-ben indult hírszerzési együttműködés az elmúlt években nagyobb jelentőséget kapott a Kína megerősödését szkeptikusan szemlélő konzervatív politikai körökben. Ennek következménye az Öt szem csoportban részt vevő országok közötti szabadkereskedelmi megállapodás előremozdulása is, ami szintén a gazdaságbiztonsági megfontolásokra támaszkodik.

Szakmai körökben már számítottak a közösség bővítésére. Ahogyan arról a napokban a Magyar Nemzet is beszámolt, London drasztikusan szigorítja a titkosszolgálatok működését szabályozó törvényeket, s az új szövetségesek bevonása már ennek a tervnek a kapcsán is elhangzott. Sajid Javid brit konzervatív politikus publicisztikájában arról írt: az Öt szem együttműködést a jövőben Japánnal, Dél-Koreával és egyes uniós tagállamokkal kell bővíteni az orosz és kínai nyomulás ellensúlyozása érdekében.