időjárás -1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Csekély előnnyel vezet Duda az exit poll felmérések szerint

Kottász Zoltán
2020.07.12. 21:34
Csekély előnnyel vezet Duda az exit poll felmérések szerint

Csekély előnnyel vezet a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával indult jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester előtt – derül ki az urnazárást követően végzett első exit poll felmérésekből.

Nagyon szoros eredmény született a lengyelországi elnökválasztás vasárnap megrendezett második fordulóján: a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésével készült exit poll felmérések szerint Andrzej Duda hivatalban lévő államfő minimális különbséggel győzte le az első forduló után állva maradt egyetlen kihívóját, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármestert, az ellenzéki liberális-jobbközép Polgári Platform elnökjelöltjét.

A közzétett közvélemény-kutatások alapján Duda a szavazatok 50,4 százalékát szerezte meg, Trzaskowski 49,6 százalékos eredményt ért el. Ha ezt a különbséget a hivatalos végeredmény is megerősíti, a nemzeti-konzervatív lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság által támogatott Duda további öt évig maradhat az államfői hivatalban. Ám amíg a választási bizottság az utolsó szavazatot meg nem számolta, nem lehet bizonyosság a választás végeredményében.

Ami azonban bizonyos: a lengyel országos választási bizottság tájékoztatása szerint jóval többen adták le voksukat vasárnap, mint az első fordulóban: vasárnap a szavazásra jogosultak 68,9 százaléka járult a szavazóurnák elé, az első fordulóban 64,51 százalék volt a választói részvétel. A hívei előtt tartott vasárnap esti beszédében Duda erre is kitért, mondván, a közel 70 százalékos részvétel azt igazolja: rendben működik a demokrácia Lengyelországban.

Rafał Trzaskowski még a választási kampány pénteki utolsó napján is azzal kampányolt: ez a választás arról szól, hogy Lengyelország teljesen demokratikus európai állam lesz-e. Duda eközben azt hangsúlyozta, hogy politikájának a középpontjában a család áll, figyelmének nagy részét annak megsegítésére áldozza. Büszke arra, amit ezen a területen változtatni tudott az elnöksége öt éve alatt, és hogy ilyen sokat elért a családok támogatásában – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.