Két évet kapott az egykori lágerőr az „utolsó” holokausztperben

A tábor áldozatainak egy részét kivégezték, mások betegségekben haltak meg.

Mártonffy Attila
2020. 07. 23. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnrészesnek nyilvánították a stutthofi (a Gdańsk melleti sztutowói) koncentrációs tábor egykori SS-őrét, a jelenleg 93 éves Bruno D.-t 5230 zsidó fogoly halálában, ezért a bíróság csütörtökön két év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá. A tábor áldozatainak egy részét kivégezték, mások betegségekben haltak meg. A negyven túlélő, illetve az elhunytak rokonai felperesként léptek fel az eljárásban. A bíró figyelembe vette a vádlott együttműködési készségét, valamint azt, hogy végighallgatta az áldozatok és rokonaik tanúvallomását. Bruno D. mindazonáltal nem ismerte el bűnösségét, azt mondta, csak külső megfigyelőként szemlélte az eseményeket.

A kilenc hónapig tartó pernek a Deutsche Welle szerint némi szürreális vetülete is volt, ugyanis ügyét a fiatalkorúak bírósága tárgyalta, lévén hogy Bruno D. csak 17 éves volt, amikor 1944 augusztusában őrként szolgálatba állt Stutthofban. Az elmúlt 76 év sem mentette fel a vádlottat, ugyanis nincs elévülési idő a gyilkosságra Németországban, és a vádemeléshez 2011, azaz a hasonló helyzetben lévő John Demjanjuk precedensértékű pere óta már az is elég, hogy őr volt egy koncentrációs táborban. – Amikor valaki részese egy tömeggyilkossági folyamatnak, nem elég, ha félrenéz. A vádlott maga is beismerte, hogy tudott a táborban működő gázkamrákról – mondta Lars Mahnke, a perben eljáró bíró.

Bruno D. ügyvédje, Stefan Waterkamp védencének a táborban betöltött szerepe jelentéktelenségére építette a védelmet. Azzal érvelt, hogy Németországban régebben nem számított bűnnek, ha valaki egyszerű őr volt egy koncentrációs táborban, és az őrtoronyban állva nem volt ráhatása 5230 ember sorsára. – A bűnöket a foglyokkal közvetlen kapcsolatban álló SS-legények követték el – magyarázta Waterkamp. A vádlott az utolsó szó jogán bocsánatot kért a történtekért.

Noha más nyomozások még folynak, a koncentrációs táborok még életben lévő egykori őreinek életkora miatt eléggé valószínű, hogy a mai ítélet az utolsó abban a holokauszt-persorozatban, amelyet német bíróság szabott ki. Egy másik, jelenleg 95 éves volt stutthofi őrt 2019 februárjában túl betegnek nyilvánítottak három hónappal korábban elkezdett pere folytatásához, és 2017-ben beszüntették az eljárást egy 96 éves vádlott ellen is, miután az orvosok időskori demenciát diagnosztizáltak nála.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.