Megpuccsolná a szófiai kormányt Radev államfő

Tovább dúl a háború a baloldali államfő, a jobboldali kormány és a kormány támogatását élvező főügyészség között Bulgáriában. A bolgár fővárosban harmadik napja voltak zavargások szombaton, de a kormány és a főügyész lemondását követelő tiltakozások az újabb bizalmatlansági indítványig kitarthatnak.

2020. 07. 12. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tüntetéssorozatot Hriszto Ivanov egykori igazságügyi miniszter, a parlamenten kívüli Igen, Bulgária! párt társelnökének és társainak magánakciója váltotta ki: múlt kedden – kezükben a bolgár lobogóval – gumicsónakkal a tenger felől próbálták megközelíteni az ellenzékben lévő, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért liberális párt tiszteletbeli elnökének, Ahmed Dogan oligarchának a strandját. A kormányőrség, erőszakot alkalmazva, megakadályozta belépésüket a tengerparti sáv területére annak ellenére, hogy a törvény szerint az teljes egészében állami tulajdont képez. A hír olyan nagy társadalmi felháborodást váltott ki a bolgár közvéleményben, hogy azonnal megszüntették Ahmed Dogan és a médiacézár, Deljan Peevszki személyi védelmét, amelyet eddig az államfő hivatala alá tartozó kormányőrség biztosított.

A feszültséget tetézte, hogy csütörtökön a főügyészség emberei nemzetbiztonságot érintő információk kiszivárogtatásának gyanúja miatt iratokat foglaltak le az elnöki palotában, s az ellenzéki baloldal által támogatott Rumen Radev államfő két fontos tanácsadóját őrizetbe vették. Az ügyészségi akció hírére az elnök szimpatizánsai összegyűltek az államfői épület előtt. Egy óra múlva magasba emelt ököllel Radev is megjelent a tömegek előtt, szónoklatát „Ki a maffiózókkal a hatalomból!” kiáltással fejezte be. A tüntetések pénteken és szombaton is folytatódtak, de péntek este már a jobboldali kormány hívei is felvonultak. Radev szombaton gyakorlatilag puccsra szólított fel, követelve a kormány és a főügyész lemondását, mert szerinte ez az egyedüli megoldás a társadalmi elégedetlenség kezelésére. Az államfő és az igazságszolgáltatás elől Dubajba menekült Vaszil Bozskov oligarcha vasárnap estére újabb tüntetésekre szólította az embereket.

Szombaton Bojko Boriszov kormányfő is felhívást tett közzé, amelyben kérlelte a tüntetőket, hogy vigyázzanak a rendőrök testi épségére, mert ők is emberek. A péntek esti szófiai összetűzésekben ugyanis három rendőr megsebesült. Ivan Ivajlo, a belügyminisztérium főtitkára szerint a tiltakozás résztvevői között provokátorok voltak, és miattuk kezdődtek a zavargások. – Maradunk kormányon, mert különben nagy károk keletkeznének az országban – hangsúlyozta a miniszterelnök. A tüntetéssorozat valószínűleg július 16-ig tart ki, mert akkor nyújtja be ismét az ellenzékben lévő Bolgár Szocialista Párt a soron következő bizalmatlansági indítványát, amely, az előzőekhez hasonlóan, kudarcra lesz ítélve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.