Alkotmányjogász: Matteo Salvini meghurcolása precedens nélküli

Precedens nélkülinek tartja a modern olaszországi jog és politika történetében a Matteo Salvinivel, az ellenzéki Liga párt vezetőjével szemben migránshajók feltartóztatásáért indított bírósági eljárást Alfonso Celotto alkotmányjogász.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 04. 15:46
Meghurcolná az ügyészség a bevándorlás ellenes Liga vezetőjét
Meghurcolná az ügyészség a bevándorlás ellenes Liga vezetőjét Fotó: REUTERS/Flavio Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden október 3-a körül dől el, amikor is Matteo Salvini egykori belügyminiszternek meg kell jelennie a szicíliai Catania bíróságán a Gregoretti olasz katonai hajó ügyében – nyilatkozta az MTI római tudósítójának Alfonso Celotto olasz alkotmányjogász. A professzor szerint precedens nélküli a modern olaszországi jog és politika történetében az ellenzéki Liga párt vezetőjével szemben migránshajók feltartóztatásáért indított bírósági eljárás.

Alapos munkát végzett az ügyészség

– Hacsak a járványhelyzet vagy más indok miatt addig nem módosítják a kijelölt dátumot, az úgynevezett miniszteri bíróság meghallgatja az ügyészség és Salvini védelmének képviselőit, majd néhány napon belül eldönti, hogy lezárultnak tekinti-e a vizsgálati szakaszt, megalapozottnak tartja-e a politikussal szembeni tárgyalás elindítását, vagy esetleg elveti az ügyészség kérelmét. Utóbbi esetben Matteo Salvininek nem kell bíróság elé állnia – magyarázta Celotto. Úgy vélte: nagy a valószínűsége, hogy a bíróság nem veti el az ügyészség vádemelési kérelmét, és a Liga vezetője elleni tárgyalás megkezdődik.

– Az eddig ismert ügyészi dokumentáció és vádpontok arra engednek következtetni, hogy az ügyészség alapos munkát végzett, jól felépítette a vádat, tehát a Salvini-perre sor fog kerülni, természetesen meglepetések mindig adódhatnak

– fejtette ki az alkotmányjogász. Ami az ütemezést illeti, Alfonso Celotto hangsúlyozta, hogy az olasz igazságszolgáltatási tempó szerint az első fokú, nem jogerős ítélet 2022 előtt nem várható. Utána pedig a másodfokú és a jogerős harmadfokú ítéletet is meg kell várni.

Hazája megvédése miatt számoltatnák el

Az intézményes és európai uniós jogban is jártas Alfonso Celotto több olasz miniszter jogi tanácsosaként dolgozott. A szakértő kiemelte, hogy a Matteo Salvinivel szemben indított eljárás jogi és politikai szempontból is figyelmet érdemel. Az első Conte-kormány volt belügyminisztere tavaly nyáron több migránshajónak sem engedélyezte a kikötést a dél-olaszországi partokon.

A szicíliai ügyészségek hivatalból minden esetben vizsgálatot indítottak: három ügyben kérelmezték Salvini mentelmi jogának megvonását. A felsőház februárban az olasz katonai hajó Gregoretti, júliusban az Opens Arms spanyol civilhajó feltartóztatásáért vonta meg Matteo Salvini mentelmi jogát. Volt belügyminiszterként a kormánytagoknak fenntartott miniszteri bíróság elé kell állnia, mely kiemelt bírókból áll, de teljes mértékben egy rendes bíróságnak felel meg – hangsúlyozta az alkotmányjogász.

Súlyos vádak

A vádpontok között mindkét esetben hivatali hatalommal való visszaélés, a bevándorlók személyi szabadságának korlátozása, valamint nemzetközi konvenciók, például a tengeri segítségnyújtás megtagadása szerepel. Matteo Salvini elsősorban a nemzetbiztonság védelmére hivatkozik hangsúlyozva, hogy nem önkényesen határozott, hanem döntéseit akkori kormányszövetségesével az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) és a Conte-kormány egészével hozta meg.

– Matteo Salvinivel szemben nagyon súlyos vádakat emeltek, és rendkívül összetett tárgyalás várható, hiszen vád és védelem is felvonultatja majd a korábbi és a jelenlegi kormány tagjait, köztük Giuseppe Conte miniszterelnököt is

– mondta a jogász.

Alfonso Celotto szerint precedens nélkülinek számít, hogy Matteo Salvinit nem rendes eljárás keretében akarják bíróság elé állítani.

– A Liga vezetőjével szemben nem magánemberként és nem közönséges bűncselekmény, korrupció vagy adócsalás vádjával indult eljárás, mint Silvio Berlusconi esetében, akit miniszterelnöksége alatt is magánemberként elkövetett ügyekért idéztek bíróság elé

– szögezte le a jogász. Kiemelte, Matteo Salvini esetében az ügyészség a volt belügyminiszter politikai döntéseit kérdőjelezi meg, a mindenkori kormánytagok, vagyis az állami szervek képviselőinek „közhasznú céllal” tett lépéseit akarják bíróságon tisztázni. Az alkotmányjogász úgy vélte, a Salvini-per menetét az olaszországi politika alakulása is erősen befolyásolni fogja, hiszen egybeesik majd a következő parlamenti választásokkal. A Liga vezetőjét első fokon jogerősen még nem ítélhetik el, de közhivatal viseléstől eltilthatják, ami akár parlamenti mandátuma elveszítését, és az aktív politikából való kizárását is jelentheti. A Salvinivel szembeni eljárás ezért nevezhető politikai indíttatású pernek – mondta Alfonso Celotto.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.