Migránsok százait tartóztatták fel Szlovéniában

Afgánok, bangladesiek és pakisztániak is nagyobb csoportokban jutottak el a délnyugati szomszédunkhoz.

Forrás: MTI2020. 08. 19. 21:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ljubljanai és Novo Mesto-i rendőrök kedden 257 illegális bevándorlót tartóztattak fel, és hét embercsempészt vettek őrizetbe az ország déli és délkeleti részében tartott fokozott ellenőrzés során – közölte a szlovén belügyminisztérium szerdán. Az akcióban, amely a horvát és az olasz határszakaszra terjedt ki, különleges kutyás egységek is részt vettek, és drónokat is bevetettek. Crnomelj közelében számos migránscsoportot fogtak el, gyalog érkeztek Horvátországból, 62 afganisztáni és 22 pakisztáni állampolgár volt köztük. Ugyanebben a körzetben 48 bangladesi állampolgárra bukkantak egy kamion rakterében, amelyet egy ukrán sofőr vezetett. Cerknica városában, Ljubljanától 35 kilométerre egy furgonban 42 illegális bevándorlót találtak. A gépjárművet két szlovén állampolgár vezette.

Idén csaknem kilencezren jöttek


Migránsok a szlovén–osztrák határ felé mennek rendőri kísérettel a szlovéniai Sentiljben 2015. október 31-én.
MTI Fotó: Varga György

A belügyminisztérium által közzétett legfrissebb adatok szerint az év elejétől augusztus 18-ig 8762 illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok, ami negyvennel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Bár az év első felében a koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó szigorú intézkedések miatt csökkent a határsértések száma, a szlovén rendőrség arra figyelmeztetett: júliusban és augusztusban ismét növekedni kezdett a migrációs nyomás.

Boszniában tüntetnek a bevándorlók ellen

A horvát határhoz közeli boszniai una-szanai kantonban jelenleg hétezer migráns tartózkodik, és csak ezen szám felének van hely a befogadóközpontokban, négyezren az utcákon kóborolnak, és a szabadban vertek sátort. Utóbbi város lakói vasárnap óta tüntetnek, és próbálják megakadályozni, hogy a migránsokkal teli buszok bejussanak a településre. A boszniai sajtó szerint tarthatatlan a helyzet a megyében. A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.