Románia: terjedhet a fertőzés az iskolakezdés után

Nagy gond lenne, ha maradna a napi 1200–1400 fölötti új esetszám az iskolakezdés után.

null
München, 2020. március 13. Üres osztályterem egy müncheni gimnáziumban 2020. március 13-án. A tüdõgyulladást okozó új koronavírus járványának megfékezésére a bajor tartományi kormány április 19-ig bezáratott minden iskolát és óvodát. MTI/EPA Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden diáknak, pedagógusnak és a nem tanügyi személyzetnek egyaránt védőmaszkot kell viselnie az oktatási intézményen belül – jelentette ki egy hétfő esti televíziós interjúban Ludovic Orban román miniszterelnök. Egyes járványügyi szakemberek vitatják a maszk használatát gyerekek esetében. Szerintük a szabványméretű, felnőtteknek szánt maszkok nem zárnak légmentesen a gyermekek arcán; a diákok nem tudják hosszú ideig szabályosan viselni a maszkot, amely így fertőzésforrást jelenthet.

Romániában szeptember 14-én indul az új iskolai év. A kormányfő arról is beszélt, hogy amennyiben a járványhelyzet súlyosbodása miatt felfüggesztik az oktatást valamelyik iskolában, akkor a tanulók szüleinek egyike megkapja fizetése 75 százalékát, hogy otthon maradhasson gyermekével. A rendelkezések értelmében abban az osztályban, ahol megjelenik a betegség, tizennégy napra felfüggesztik az oktatást, és járványtani ankétot végeznek. Ha egy iskolában több eset bukkan fel, az egész intézményben felfüggeszthető az oktatás két hétre. Orban elmondta, az iskoláskorú gyermekek 6,3 százaléka kapta el eddig a koronavírust Romániában a tanítási szünet idején.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke úgy véli, egészen biztosan megnő a koronavírus-fertőzöttek száma az iskolakezdés után. A Maszol erdélyi hírportál által idézett szakember azt javasolja, hogy ősztől fokozottan figyeljenek oda, ha a gyermekek idős nagyszüleikkel kerülnek kapcsolatba: vezessék be otthon a maszkviselés szabályát vagy próbáljanak fizikai távolságot tartani. Kiemelte: tudomása szerint nincs olyan ország, ahol a tanévnyitás nem járt volna az esetszámok megugrásával. Szerinte abban az esetben, ha a szeptemberi iskolakezdésig csökkenő tendenciát mutatnak az új fertőzésszámok Romániában, a várható megugrás „elviselhető” lesz az egészségügyi rendszer kapacitása szempontjából. – A gond akkor lesz, ha marad a napi 1200–1400 fölötti új esetszám, és ehhez jönnek majd hozzá az iskolakezdés hatására történt megbetegedések – hangsúlyozta Rafila, aki egyben az Egészségügyi Világszervezet romániai képviselője is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.