Elrendelték a volt kirgiz kabinetfőnök őrizetbe vételét

Egy biskeki bíróság hétfőn elrendelte Farid Nyijazovnak, Almazbek Atambajev volt kirgiz elnök kabinetfőnökének őrizetbe vételét, akit azzal gyanúsítanak, hogy tömeges zavargásokat szervezett – közölte a 24.kg helyi hírportál.

Forrás: MTI2020. 10. 12. 22:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értesülése szerint a biskeki kerületi bíróságon folyik eljárás Nyijazov ellen az október 9-i zavargásokkal kapcsolatban. Az ügyben illetékes bíró december 10-ig rendelte el a politikus őrizetbe vételét.

Nyijazov Almazbek Atambajev kabinetfőnökeként szolgált, illetve egy ideig a jelenlegi államfő, Szooronbaj Dzsejenbekov mellett is ezt a tisztséget látta el.

2019 augusztusában vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy a Biskek melletti Koj-Tas faluban rendbontást szervezett az Atambajev elfogását célzó hatósági művelet idején. Ennek során a volt elnök hívei ellenállást tanúsítottak a rendvédelmi erőkkel szemben, mintegy százan megsérültek az összecsapásokban. 2020. október 6-ig Nyijazov egy biskeki fogdában volt, ahonnan tüntetők szabadították ki.

A volt szovjet tagköztársaságban október 4-én választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. Végül az eredményeket érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket.

Ezt követően tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és több vidéki nagyvárosban. A tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust. A különböző politikai táborok közötti utcai összecsapásokban több mint 1200 ember megsebesült meg, egy pedig életét vesztette.

Biskekben október 21-ig rendkívüli állapotot vezettek be.

A 6,5 millió lakosú Kirgizisztánban 2005 óta két elnököt buktattak meg népfelkeléssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.