Egyre többen fordulnak a szélsőséges iszlám felé a Balkánon

Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója emlékeztetett: a bécsi merénylet elkövetője albán hátterű.

Forrás: MTI2020. 11. 04. 13:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfő esti bécsi merénylet is azt mutatja, hogy egyre többen fordulnak az iszlám vallás szélsőséges irányzatai felé a Balkánon – mondta az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Horváth József emlékeztetett: a merénylet albán hátterű elkövetője Ausztriában született, 18 évesen 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, majd tavaly decemberben kiengedték, és előkészítette a hétfői merényletet.

A terrorszervezetek mindig olyan országot választanak, ahol könnyű támadást szervezni, találnak rá alkalmas, szélsőséges beállítottságú embereket, illetve ahol logisztikai támogatást is tudnak nyújtani a merénylőknek – magyarázta. A helyszínválasztás egy másik oka lehetett, hogy Bécsben egyre több az iszlám bevándorló, így a terroristák könnyedén el tudnak rejtőzni – fűzte hozzá Horváth József.

Előre megtervezett, kegyetlen terrortámadás-sorozat zajlik Európában

Előre megtervezett, kegyetlen terrortámadás-sorozat zajlik Franciaországban és Bécsben is – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta, a bécsi merénylet gyors lefolyása, valamint a nem tisztázott részletek miatt rendkívül fontos volt, hogy a magyar rendvédelmi szervek, illetve a titkosszolgálatok gyors intézkedéseket tegyenek. Számítani lehetett ugyanis arra, hogy szélsőséges fegyveresek Magyarország felé menekülnek, és arra is, hogy az osztrák hatóságok segítséget kérnek magyar kollégáiktól – tette hozzá. Ezért a magyar rendvédelmi szervek – főként a Terrorelhárítási Központ (TEK) – biztonsági intézkedéseket tettek az Ausztriába vezető határátkelőhelyeken – tette hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta, indokolt európai terrorhullámról beszélni, amelyben nemcsak magányos elkövetők, hanem a „mögöttük álló irányító, tervező-szervező személyek” is közreműködtek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.