Eleonóra 2024. február 21.
logo

Ez a hét döntő lehet Ausztriában a járványkezelésben

Mártonffy Attila
2020.11.09. 14:43
Ez a hét döntő lehet Ausztriában a járványkezelésben

Legkésőbb szerdán eldől, hogy merre halad tovább Ausztria a koronavírus-járvány kezelésében, azaz szükség lesz-e további szigorításokra. Eddig kell ugyanis az előző héttel kapcsolatos összehasonlító adatokat összegyűjteni. Osztrák lapjelentések szerint a mai napon 5593 új megbetegedést regisztráltak nyugati szomszédunknál, míg egy héttel korábban 4135 volt a napi megfertőződések száma. Az elmúlt 24 órában 43 beteg halt bele a kórba. Ausztriában összesen 158 746 esetet tartanak nyilván, az aktív fertőzöttek száma 62 665, eddig 1454-en haltak meg, meggyógyult viszont 94 627 páciens. A kórházak intenzív osztályain 473 vírusfertőzött fekszik, az intenzív ágyak száma 515.

Ausztriában a múlt hét elejétől rendkívüli szigorítások léptek életbe. A profi sportok kivételével betiltottak minden rendezvényt, bezártak a színházak, a múzeumok, az uszodák és az edzőtermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak. A távirati iroda szerint a szállodák sem fogadhatnak vendégeket.

A veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti.

Emellett éjszakai kijárási tilalmat léptettek életbe: Ausztria lakosai este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben – például munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt – hagyhatják el lakhelyüket. Személyes találkozókra legfeljebb két háztartás tagjai között kerülhet sor. Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttértek a digitális oktatásra. Az üzletek korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, és a személyes szolgáltatást nyújtók – fodrászok, kozmetikusok – is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor tíz négyzetméterre csak egy vendég juthat. Sebastian Kurz kancellár a fertőzések robbanásszerű növekedésével indokolta a szigorításokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.