Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést

Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 11. 26. 14:20
EU leaders summit arrivals in Brussels
Austrian Chancellor Sebastian Kurz arrives for day two of an EU summit in Brussels, Belgium October 16, 2020. Olivier Hoslet/Pool via REUTERS - RC2KJJ9EFWYE Fotó: POOL New
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő az osztrák kormány ezzel kapcsolatos üléséről nyilatkozva úgy vélte, belátható időn belül hozzáférhető lesz az oltóanyag, mely a járvány legyőzésének legfontosabb eszköze. A teljes zárlat alóli lazítási tervet Kurz a jövő hétre ígérte.

A három tartomány kiválasztásáról a kancellár azt mondta, hogy mind a magasabb napi esetszámok, mind a lebonyolítás könnyebbsége ezt indokolja.

Megerősítette, hogy elsőként a pedagógusokat és a rendőröket tesztelik, a részvétel nem kötelező, de remélik, minél többen élnek a lehetőséggel. Kurz kijelentette, tudja, hogy a tesztelés nem „általános gyógyír”, és csak egy „pillanatfelvétel”, éppen ezért azt tervezik, hogy nem egyértelmű eredmény esetén akár többször is megismétlik.

Céljuk, hogy lokalizálják a tünetmentes megbetegedéseket, és ezek felderítésével megszakítsák a fertőzési láncolatokat.

A kormányülésen bejelentették, hogy a kabinet a többi tartománnyal is megegyezett már a tömeges tesztelésről, jelenleg ezek időpontjáról és a lebonyolításról folynak az egyeztetések. A kancellár hangsúlyozta, mekkora munkát, szervezést és logisztikai tehertételt jelent ez mindazon hivataloknak, szervezeteknek és minden egyes embernek, akik ebben részt vesznek, és egyúttal köszönetét fejezte ki az együttműködésükért. A vakcináról szólva Kurz kijelentette, januárban megkezdődhet az oltás, első lépésben a különösen veszélyeztetett csoportok körében.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter erről azt mondta:

ugyan az oltás nem lesz kötelező, de mindenképpen szeretnék elérni az ötvenszázalékos átoltottságot.

Hozzátette, még vitatott kérdés, hogy ez elegendő-e az úgynevezett nyájimmunitáshoz, több szakértő ugyanis inkább a 60-70 százalékos lakossági átoltottságot látná célravezetőnek.

Sebastian Kurz jövő hétre ígérte a szigorú zárlat alóli lazítási tervet. Ausztriában november 17-e óta van érvényben a 24 órás kijárási korlátozás, amelynek értelmében az iskolák, üzletek, éttermek, kulturális és szabadidős létesítmények zárva tartanak, csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak lehetnek nyitva, és mindez előreláthatóan december 6-áig tart. A kormány – a járvány alakulásától függően – a jövő héten dönt a zárlat teljes vagy részleges feloldásáról, annyi azonban biztosnak látszik, hogy elsőként az iskolák és a kereskedelmi egységek nyithatnak ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.