Újabb Trump-szavazatok bukkantak elő Georgiában, szűkül Biden előnye

Két nap alatt másodszorra találtak többségében a hivatalban lévő elnököt támogató, eddig nem számolt voksokat.

2020. 11. 18. 15:01
BIDEN, Joe
Wilmington, 2020. november 10. Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök beszél a Delaware állambeli Wilmington The Queen színházában 2020. november 10-én. Donald Trump hivatalban lévõ amerikai elnök továbbra sem ismeri el ellenfele, Joe Biden gyõzelmét, csapata számos jogi panasszal élt a november 3-i elnökválasztás lebonyolítását és tisztaságát illetõen. MTI/AP/Carolyn Kaster Fotó: Carolyn Kaster
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap alatt másodszorra találtak többségében Donald Trump hivatalban lévő elnököt támogató, a november 3-i elnökválasztás eredményébe mindeddig bele nem számolt szavazatokat Georgia államban, ahol múlt pénteken kezdődött meg a szavazatok kézi újraszámlálása. A hivatalos magyarázat szerint a közel 2800 voksot a szavazatok első összeszámlálásakor elmulasztották feltölteni egy memóriakártyáról egy szavazólap-leolvasó gépbe.

A Fayette megyében történt eset közel 1600 új szavazatot jelent Donald Trumpnak, így tovább szűkült a balliberális médiumok által az elnökválasztás győztesének kikiáltott Joe Biden előnye a 16 elektori szavazatot adó délkeleti államban.

Az újonnan előkerülő szavazatok korántsem elegendők ahhoz, hogy Georgiában megfordítsák az eredményt, Biden ugyanis körülbelül 12 ezer szavazattal még mindig vezet, republikánusok szerint ugyanakkor legalábbis aggasztó, hogy két nap alatt másodszorra kerülnek elő eddig még nem számolt, Trumpnak kedvező voksok. Mint ahogy a Magyar Nemzet is megírta, egy nappal korábban Floyd megyében bukkantak rá egy memóriakártyára, amelyen mintegy 2600, mindeddig nem számolt voksot találtak.

Márpedig az államok nem érnek rá a végtelenségig a voksok számolgatására: noha a helyi vezetőket államonként különböző határidők kötik, december elejéig minden államnak hivatalosan is igazolnia kell a választások eredményét – Georgiának például most péntekig. Az igazolás napja előtt a választási tisztviselőknek meg kell vitatniuk az eredményeiket, megvizsgálni a vitatott szavazatokat, és igazolniuk kell a voksolás kimenetelét.

Amikor ez minden államban megtörtént, akkor az alkotmányban leírtak szerint decemberben a második szerdát követő hétfőn, azaz idén december 14-én az adott államban győztesnek kikiáltott párt delegáltjai az elektori kollégiumban találkoznak, hogy szavazzanak a következő amerikai elnök személyéről.

Sok államban egyébként már le is járt a választás hitelesítésének határideje, ugyanakkor számos államban, ahol Trump, illetve jogászcsapata jogi úton is megkérdőjelezte a választások kimenetelét – Arizona, Georgia, Nevada, Wisconsin, Michigan –, még nem történt meg a hivatalos igazolás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.