Impeachment: Donald Trumpnak nem kell aggódnia

Megkezdődött a demokraták által a volt elnök ellen kezdeményezett eljárás, meglepetés nem várható.

2021. 02. 09. 20:54
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 6. Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájába érkezik 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások után. A rendkívül sok postán leadott szavazat feldolgozása miatt még nem nem dõlt el ki nyeri az elnökválasztást az Egyesült Államokban. A szoros küzdelem az újraválasztásért induló Trump, és kihívója, a demokrata párti Joe Biden között zajlik. MTI/AP/Evan Vucci MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetét vette magyar idő szerint kedd este a demokraták által lázadás szításával vádolt Donald Trump elleni második alkotmányos felelősségre vonási tárgyalás (impeachment) a szenátusban, elemzők ugyanakkor már most biztosra veszik, hogy a nemrég leköszönt volt amerikai elnöknek nincs oka aggódni az eljárás kimenetele miatt. A tárgyalás első napjának legfőbb kérdése arra összpontosít, hogy egyáltalán alkotmányosnak tekinthető-e az eljárás egy olyan személy ellen, aki három hete adta át hivatalát utódjának, Joe Bidennek, azaz nem tölt be hivatalosan tisztséget az Egyesült Államokban. Az erről szóló szavazást mintegy négyórás tárgyalás előzi meg, de ahogy arra a Fox News hírportál emlékeztet: nagy meglepetésre nem lehetett számítani, hiszen a száztagú testület már a múlt hónapban egy voksolás alkalmával 55:45 arányban alkotmányosnak minősítette a mostani eljárást, tehát csak 45 republikánus képviselő szegült szembe az impeachmenttel.

A tárgyalás pontos menetrendjéről egyébként a szenátus demokrata többségének vezetője, Chuck Schumer és a testület republikánus párti kisebbségének vezetője, Mitch McConnell már hétfőn megegyezett. Eszerint az eljárás várhatóan rövid, maximum néhány napos lesz, és akár már jövő héten is lezárulhat, amennyiben egyik fél sem hív be tanúkat. Donald Trump személyesen nem vesz részt a tárgyalásokon, a volt elnököt három ügyvédje képviseli.

Mint arra az amerikai Politico felhívta a figyelmet, miközben a héten az egész kongresszus a volt elnök elleni eljárással van elfoglalva, a Fehér Ház, illetve Joe Biden amerikai elnök személyesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtávolabb tartsa magát az eseményektől. Erre utal az is, hogy Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője egy minapi sajtótájékoztatón kitért minden, az impeachmentet firtató kérdés elől, a lap szerint pedig ebből arra lehet következtetni, hogy a Biden-adminisztráció nem szívesen nyilvánítana véleményt a volt elnökkel szembeni eljárásról, ehelyett inkább a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel, a gazdaság helyreállításával, illetve az oktatási intézmények újranyitásával kíván foglalkozni. Bidennek egyébként azért is megéri távol tartani magát az ügytől, mert az elemzők többsége – politikai hovatartozástól függetlenül – egyetért abban, hogy szinte semmi esély nincs a Trump elleni impeachment sikerességére, a szenátusban ugyanis kétharmados többségnek, azaz legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene a volt elnök elítélését.

Trump ellen a demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban öten életüket vesztették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.