Berlin, Róma és Párizs sem használja már az AstraZenecát

A WHO vizsgálatai szerint nincs kapcsolat a vérrög kialakulása és a vakcina között.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, MTI2021. 03. 15. 17:49
-
Sydney, 2020. augusztus 19. Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Fotó: Dan Himbrechts Forrás: MTI/AAP/Dan Himbrechts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elővigyázatosságból felfüggesztjük a koronavírus ellen védő AstraZeneca-vakcina alkalmazását Németországban, miután az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről érkeztek bejelentések

– jelentette be hétfőn Berlinben a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn elmondta, hogy a felfüggesztésről az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) hétfőn kiadott ajánlására döntöttek. A miniszter közleménye szerint az oltás beadása és az agyi vénákban fellépő vérrögképződés közötti időbeli kapcsolatról szóló jelentések alapján a PEI szükségesnek látja az oltóanyag további vizsgálatát. Arról pedig, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit–svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét vagy sem, az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) fog majd dönteni.

Egyelőre nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az Oxford–AstraZeneca-vakcina veszélyes lenne az emberi szervezetre Fotó: MTI/Oxfordi Egyetem/AP/John Cairns

Elővigyázatosságra hivatkozva az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) is bejelentette hétfőn az AstraZeneca-védőoltás azonnali és országos szintű felfüggesztését, miután a vakcina egyes szállítmányait már korábban kivonták a használatból. Az Aifa közleményében ideiglenes intézkedésről írt. A védőoltás használatát az északnyugat-olaszországi Piemont tartomány már vasárnap felfüggesztette, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt. Korábban Szicíliában függesztették fel az oltást az AstraZeneca vakcináival egy katona halálát követően.

Franciaország is hasonló bejelentést tett hétfőn. Emmanuel Macron elnök arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig érvényes a felfüggesztés, az EMA ugyanis akkor fog döntést hozni az oltóanyagról. Az államfő nem említett konkrét okokat a felfüggesztéssel kapcsolatosan, pusztán elővigyázatosságot emlegetett, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét használhatják a vakcinát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közleményében bejelentette, hogy felülvizsgálják a vakcinával kapcsolatos jelentéseket, de fontos, hogy addig is folytatódjanak az oltási kampányok. Erre az Európai Orvosi Szövetség is rámutatott, melynek tagjai a vérrögök előfordulásának felülvizsgálatát végzik. Az eddigi jelentés szerint a vakcina továbbra is alkalmas a beadásra, ezt az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatósága is alátámasztotta.

„Nincs bizonyíték arra, hogy az Oxford–AstraZeneca-oltóanyag vérrögöket okozna a szervezetben”

– áll a WHO közleményében.

Ann Taylor, az AstraZenca orvos-főigazgatója korábban elmondta, hogy a cég vakcinájával eddig beoltott 17 millió páciens közül kevesebb vérrögképződéses esetről érkezett jelentés, mint ahány ilyen eset normális esetben egyébként előfordulna, ugyanis egy ilyen létszámú populációban több száz hasonló eset lenne elvárható. A közlemény szerint igazolt minőségi problémák sem merültek fel egyetlen vakcinaszállítmány esetében sem. A vállalat figyelemmel követi a vérrögképződéses esetekről érkező beszámolókat, de a rendelkezésre álló adatok nem igazolják, hogy ezeket a vakcina okozta volna. Taylor továbbá arról is beszámolt, hogy több elhunyt beteg szervezetében már korábban fedeztek fel vérrögöt, ugyanis mélyvénás trombózis és tüdőembólia során is fennáll a vérrögképződés veszélye.

Az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZeneca-oltást adtak be, és nem érkezett több bejelentés vérrögképződéses esetekről ahhoz képest, mint ahány ilyen eset természetes okokból egyébként is előfordult volna ugyanebben az időszakban

– mutatott rá a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság.

A holland kormány éppen tegnap jelentette be, hogy várhatóan március 29-ig nem fogják használni az Oxford–AstraZeneca-vakcinát, amíg új értesülések nem érkeznek az oltóanyag esetleges súlyos mellékhatásairól. Nemrég Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland és Írország is ideiglenesen felfüggesztette elővigyázatosságból a vakcina alkalmazását. A Kongói Demokratikus Köztársaság és Indonézia pedig bejelentette, hogy elhalasztották az oltóanyag bevezetését az oltási kampányba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.