Egymillió adag orosz vakcinát vehet Ausztria

Az osztrák kancellár elégedetlen Brüsszel vakcinabeszerzési eljárásával, ezért közvetlenül fordul Oroszországhoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2021. 03. 30. 15:54
null
Budapest, 2021. március 4. Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinából álló újabb szállítmányt pakolják ki a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. március 4-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria egymillió adag Szuptnyik V vakcina megvásárlásáról tárgyal Oroszországgal Moszkva felajánlása alapján – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár hivatala. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról szólva elmondta: – Vizsgáljuk az aktuális lehetőséget, hogy minél előbb további, bevizsgált oltóanyagokat tudjunk a lakosságnak a rendelkezésére bocsátani.

A vakcinát még nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Kurz azután döntött az orosz oltóanyag közvetlen beszerzése mellett, hogy az osztrák ellenzék össztűz alá vette, amiért kormánya úgymond nem kötött le annyi vakcinát az Európai Unió közös vásárlási programjában, amennyire lehetősége lett volna.

– Nincs helye geopolitikai meggondolásoknak vakcinabeszerzésben – jelentette ki a kancellár.

Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

– Az egyetlen fontos dolog, hogy az oltóanyag hatékony és biztonságos legyen. Ha Ausztria plusz egymillió vakcinát kap, ez azt jelentené, hogy előbb térhetnénk vissza a normális életünkhöz, nem beszélve arról, hogy emberéleteket, munkahelyeket menthetünk meg – tette hozzá Kurz. A bécsi kancellária nyilatkozata szerint az EMA már hozzákezdett a Szputnyik V folyamatos értékeléséhez. Ennek során – amennyiben az egészségügyi szükséghelyzet megkívánja – lehetőség van arra, hogy a szükséges dokumentumokat ne egyszerre, hanem egymást követően, a rendelkezésre állás sorrendjében nyújtsák be és vizsgálják. Ez mindenképpen felgyorsíthatja az engedélyeztetési eljárást. A vakcinát egyébként már 58 ország illetékes hatósága jóváhagyta.

Az osztrák kancelláriahivatal közlése szerint bizalmi megállapodást írtak alá Oroszországgal a dokumentumok beküldésének menetéről, és ezekhez a dokumentumokhoz az osztrák egészségügyi hatóságok is hozzáférést kapnak. Ennek alapján áprilisban háromszázezer, májusban ötszázezer és június elején kétszázezer adag Szputnyik V vakcina érkezne az országba. Mindazonáltal döntés még nem született a vásárlásról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.