Erősödhet az olasz jobboldali politika

A spanyol város vakcinát ad az ott élő brit állampolgároknak, lemondott az olasz Demokrata Párt főtitkára. Spanyolország valószínűleg húsvétra sem lazít a korlátozásokon, erősödhet az olasz jobboldali politika.

Forrás: Mediaworks2021. 03. 05. 19:00
ZINGARETTI, Nicola
Nicola Zingaretti, az olasz kormányzó Demokrata Párt (PD) fõtitkára Fotó: Angelo Carconi Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit állampolgárokat is beoltják Spanyolországban

Valencia spanyol város bejelentette, hogy beoltja koronavírus ellen azokat a brit állampolgárokat, akiknek a város területén van állandó lakhelyük. Costa Blancán mintegy 70 ezer britnek van rezidenciája. Esetükben az sem hátrány, ha nem fizetnek társadalombiztosítást, mindössze fel kell mutatniuk az egészségbiztosítási kártyájukat, személyes irataikat, ezek után pedig megkapják a vakcinát. Rajtuk kívül ezer amerikai és háromszáz kanadai állampolgárt is immunizálnak a régióban.

Forrás: informacion.es

Nehéz helyzetben az olasz baloldal a Demokrata Párt főtitkára miatt

Lemondott Nicola Zingaretti a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, ami dominó hatással van a többi baloldali pártra is. A kormányválságot előidéző, Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt tagjai pártkongresszus összehívását kezdeményezték, hogy megvitathassák kivel és milyen politikai irányvonal mentén szövetkezzenek az újonnan megalakult Draghi-kabinetben.

– Az Élő Olaszország továbbra is reformista és liberális értékeket képviselő csoport marad – jelentette ki Matteo Renzi a párt vezetője. Hozzátette, hogy Mario Draghi miniszterelnöknek azonban pár hetes gondolkodási időt kellene adnia, hogy a koalíciós partnerek tisztázzák, milyen program alapján szeretnének kormányozni.

Forrás: affaritaliani.it

Spanyolország lezárásra készül a húsvéti időszakban is

Az egészségügyi minisztérium egységes lezárást javasolt, miután kilenc autonóm közösség kérte a határok lezárását. A helyiek a nyári turistaszezont szeretnék megvédeni az intézkedéssel. Abban bíznak, hogy a jelenlegi szigorításokkal elkerülhető egy esetleges negyedik hullám.

Egyedül Madrid és a Kanári-szigetek vezetői hangoztatják a közösségi határok feloldását. Ezt azzal indokolják, hogy szerintük a külföldről érkezők ugyanakkora eséllyel fertőznek, mint azok, akik az országon belül élnek. Úgy vélik, mindenkinek joga van ahhoz, hogy ott töltse az ünnepet, ahol szeretné. Az egészségügyi minisztérium jövő héten bejelentheti a végső döntését. A cél az egységes lezárás és az éjszakai kijárási tilalom fenntartása és szigorítása, ami mindenhol este 10-től reggel 6-ig tartana húsvét végéig.

Forrás: rtve.es

Nicola Zingaretti, az olasz kormányzó Demokrata Párt (PD) fõtitkára

A baloldal nehézségei miatt megerősödhet az olasz jobboldal

Az elmúlt hónapokban az országot megrázó kormányválság a baloldali erők folyamatos konfliktusainak következménye volt. Az egyensúlyt az új kormány létrehozásával sem sikerült megtalálni. Lemondott Nicola Zingaretti a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára. A döntés már a Conte kormány idején megfogalmazódott a párt vezetőjében, de a kormányválság idején nem

tartotta alkalmasnak a hír bejelentését.

– Már van kormánya az országnak, csak a Demokrata Párt maradt ingoványos talajon – nyilatkozza a sajtónak Zingaretti.

A párt elnöke elmondta, hogy válságba került a párt identitása, valamint a hatalmi harcok ellehetetlenítették a párt vezetését. A sajtó feltételezései szerint Roberta Pinotti a Matteo Renzi vezette kormány alatt honvédelmi miniszteri tisztet betöltő képviselő veheti át a Demokrata Párt vezetését. A felmérések szerint Zingaretti lemondása és a Demokrata Párt belső harcai a jobbközép erősödését eredményezték.

Forrás: repubblica.it

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.