Karikatúrával szállt bele a brit királyi botrányba a Charlie Hebdo

A francia szatirikus magazin címlapján II. Erzsébet Meghan hercegnő nyakán térdel sátáni vigyorral arcán.

Magyar Nemzet
2021. 03. 14. 9:54
null
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért hagyta el Meghan a Buckingham-palotát? „Mert nem kapok levegőt!” – olvasható a Charlie Hebdo legfrissebb számának címlapján, ahol a karikatúrán II. Erzsébet Meghan Markle nyakán térdepel. A brit királynő vörösen izzó szemmel, szőrös lábbal, sátáni vigyorral az arcán ugyanazt a mozdulatot alkalmazza, amelyet a rendőri intézkedés közben alkalmaztak George Floyd halálakor. A szatirikus francia magazin ezzel párhuzamot vont a rendőrök állítólagos rasszizmusa és a brit királyi családot ért vádak között: Harry herceg felesége ugyanis fekete anyától és fehér apától származik, egy nagy botrányt kavaró interjúban pedig nemrégiben arról beszélt, az uralkodói házban amiatt aggodalmaskodtak, vajon milyen bőrszíne lesz gyermeküknek.

A Charlie Hebdótól nem szokatlanok a hasonló, provokatív karikatúrák. A brit királyi családon gúnyolódó rajz is megosztotta az olvasókat, többen felrótták, hogy a címlap egyáltalán nem vicces, nem a határokat feszegeti, ellenkezőleg, csak mélyíti a rasszizmust, és gyűlöletet szül.

Néhány éve óriási vihart kavart az is, mikor a Törökország partjainál tengerbe fulladt hároméves kisfiúval, Alan Kurdival gúnyolódott a lap azzal, hogy ha felnőtt volna, migránsként bizonyára molesztáló vált volna belőle. 2015-ben a francia lap terroristák célkeresztjébe került, miután Mohammed prófétáról jelentettek meg gúnyrajzokat. Egy szélsőséges tavaly ismét bárddal támadt két emberre a magazin régi szerkesztőségénél, mert nem tudta, hogy a merénylet óta biztonsági okokból titkos helyre költöztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.