időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Joe Biden találkozót javasolt Vlagyimir Putyinnak

Magyar Nemzet
2021.04.13. 19:04
Joe Biden találkozót javasolt Vlagyimir Putyinnak

Telefonon beszélt egymással Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap – közölte a Fehér Ház. Tájékoztatásuk szerint átbeszélték az egyre feszültebb ukrajnai helyzetet, amelynek kapcsán Joe Biden aggodalmát fejezte ki, egyéb biztonsági kérdéseket, a nukleáris fegyverek korlátozásának fontosságát, érintették az iráni atomalkut, Afganisztánt és a klímaváltozást.

Ami pedig a legfontosabb, az amerikai elnök felvetette egy személyes találkozó lehetőségét a következő hónapokban, „valamelyik harmadik országban”.

A hívás érzékeny időszakban érkezett, hiszen nemrégiben a frissen megválasztott demokrata elnök egy interjúban lelketlen gyilkosnak nevezte az orosz államfőt. A kijelentése után Moszkva felháborodásának adott hangot, és a nagykövetét is hazarendelte, valamint közölték, hogy a legrosszabb forgatókönyvre készülnek az amerikai kapcsolatokban. Vlagyimir Putyin viszont egyébként meglehetősen higgadtan reagált a bírálatra, és már akkor párbeszédet sürgetett. Ugyancsak érzékeny téma, hogy a demokraták 2016 óta rendszeresen azzal vádolják Oroszországot, hogy Donald Trump oldalán beavatkozott az amerikai választásokba.

Hogy Joe Biden rászánta magát a beszélgetésre, annak köze lehet ahhoz is, hogy az utóbbi időben orosz csapatösszevonásokat jelentettek az ukrán határ közelében. Az amerikai elnök nemrégiben ukrán kollégájával is tárgyalt a kérdésről, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig éppen tegnap járt Brüsszelben Jens Stoltenbergnél. A NATO-főtitkár is aggodalmát fejezte ki az orosz csapatösszevonások miatt, és figyelmeztetett, a NATO segíti Ukrajnát, hogy képes legyen megvédeni saját biztonságát, valamint támogatja az ország euroatlanti törekvéseit is. Az ukrán diplomácia vezetője pedig arról beszélt, hogy Ukrajna nem akar háborút Oroszországgal, és nem tesz olyan lépéseket, amelyek tovább mérgesíthetik a helyzetet. Ott volt Brüsszelben Antony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki ugyancsak rendíthetetlen támogatásáról biztosította Ukrajnát, Oroszországot pedig arra szólította fel, hogy hagyjon fel a csapatösszevonással.

Moszkva tagadja, hogy háborúra készülne, állításuk szerint a katonai akciók egy hadgyakorlat részei.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.