Korrupció miatt sérülékeny a román hadsereg?

Barabás T. János: Romániában az európai átlag felett aggódnak háborútól, nyomortól, összeesküvésektől.

Romania full lockdown
Katonák is biztosítják a rendet Bukarestben Fotó: ROBERT GHEMENT Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ne lopjátok többet a román hadsereg pénzét a háborús számláról, úgy tűnik, szükségünk lesz rá” – közölte ­Iulian Fota román geopolitikai szakértő. A bukaresti titkosszolgálati akadémia rektora annak kapcsán „aggódott” a jövő miatt, hogy francia biztonságpolitikai szakemberek 2030 körül egy Euró­pát is érintő magas intenzitású háború kitörésének esélyeiről nyilatkoztak. Nemcsak Párizsban, de Londonban sem tartják kizártnak a világszintű konfrontáció fegyveres változatát. A brit kormány stratégiai biztonsági jelentése tíz évet ad egy globális háborúra való felkészülésre.

Fota posztjában közvetett módon utal a román nemzetvédelem berkeiben virágzó korrupcióra. Nemrég helyezték harmincnapos előzetes letartóztatásba Iulian Cristian Gherghe tábornokot, a hadsereg hírszerző szolgálatának korábbi vezérigazgató-helyettesét. A gyanú szerint a hírszerzési vezető 2018 novemberében hamis iratokat felhasználva 179 470 dollárt sikkasztott a katonai titkosszolgálat pénzéből. Gherghe ellen sikkasztás, okirat-hamisítás és hamis okirat felhasználása miatt zajlik az eljárás. A kétcsillagos tábornokot – akit 2019-ben léptettek elő vezérőrnaggyá – Klaus Johannis államfő február végi döntése alapján tartalékállományba helyezték.

Mennyire kell komolyan venni az egyik legismertebb román geopolitikai szakértő nyilvános aggodalmait? – kérdeztük Barabás T. Jánostól, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzőjétől. Szerinte a romániai közvélemény és a biztonsági szakértők is az euró­pai átlag felett aggódnak háborútól, nyomortól, mindenféle katasztrófától, összeesküvésektől. – Ne feledjük, egy idei felmérésben a románok fele szerint Magyarország el akarja szakítani Erdélyt. Ezt a túlérzékenységet erősítik a hatalmi szűk csoportot domináló erőszakszervezetek, amelyek saját igazolásukat akarják elérni az ellenségkép nagyításával. Másrészt Románia a nemzetközi információs hadviselés egyik csatatere – hangsúlyozta az elemző. Ami a Párizs, illetve London irányából megfogalmazott aggodalmakat illeti, Barabás T. János úgy vélte, azok a legnagyobb kihívásra való nagyhatalmi felkészülésről szólnak, és hipotetikusak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.