A polgárháború kirobbanása óta másodszor választ elnököt Szíria

A nyugati országok közös közleményben ítélték el a „tisztességtelen” módon megrendezett voksolást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 26. 13:55
ASZAD, Bassr el-
Duma, 2021. május 26. Bassár el-Aszad szíriai elnök (k) és felesége, Aszma el-Aszad (j2) leadja voksát egy szavazóhelyiségben a szíriai fõváros, Damaszkusz közelében fekvõ Dumában 2021. május 26-án, az elnökválasztás napján. A hivatalban lévõ, és negyedik megbízatására készülõ elnök kihívója Abdullah Szalúm Abdullah és Mahmúd Ahmed Marei. MTI/AP/Haszan Ammar Fotó: Haszan Ammar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött szerda reggel az elnökválasztás Szíriában, a szavazóhelyiségek a kormányerők által ellenőrzött területeken nyíltak meg, és a voksolás eredményeként várhatóan a hivatalban lévő Bassár el-Aszadot választják újra egy negyedik elnöki ciklusra.

Bassár el-Aszad és felesége, Aszma el-Aszad leadja voksát egy szavazóhelyiségben a főváros, Damaszkusz közelében fekvő Dumában
Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar

A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta Szíriában ez a második elnökválasztás, amelyet az ellenzék, illetve a helyi kurdok is elutasítanak. Megfigyelők szerint a választás nem több, mint színjáték, amellyel a 2000 óta hivatalban lévő Aszad a hatalmát kívánja bebetonozni. Két kihívója, Abdullah Szalúm Abdullah és Mahmúd Ahmed Marai alig ismert politikusok, indulásuk szinte jelképesnek tekinthető.

Kedden az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország közös közleményben ítélte el a „tisztességtelen” módon megrendezett voksolást.

Szíriai diákok sorban állnak, hogy leadják voksukat egy damaszkuszi szavazóhelyiségben
Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar

Több mint 18 millió ember jogosult szavazni az elnökválasztáson a belügyminiszter közlése szerint. Az állami televízió hosszú sorokat mutatott szerda reggel Damaszkuszban a szavazóhelyiségek előtt. A fővárosban számos helyen hatalmas Aszad-poszterek, illetve a kormányt dicsőítő plakátok láthatók. A választáson induló másik két jelölt plakátját csak kevés helyre ragasztották ki az utcákon.

Bassár el-Aszad választási plakátjai Damaszkuszban
Fotó: MTI/EPA/Juszef Badaui

Nem tartják meg a választást a kurdok uralta északkeleti országrészben, illetve az északnyugati Idlíb tartományban sem, amely a kormányellenes lázadók utolsó fellegvára Szíriában.

Szíriai diák leadja voksát egy damaszkuszi szavazóhelyiségben
Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar

Aszad elnök családja és a kormányon lévő Baasz párt öt évtizede irányítja Szíriát, ahol 2011-ben polgárháború tört ki. A konfliktusba – amely egybehangzó források szerint már több mint 380 ezer halálos áldozattal járt – terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.