Hogy osztozkodhat a vagyonon a váló Gates házaspár?

Sem Bill, sem Melinda Gatesnek nem kell fogához vernie a garast a válás után.

Mártonffy Attila
Forrás: BBC, New York Times, Guardian2021. 05. 04. 16:01
GATES, Bill
2009. július 10-én az idahói Sun Valley-ben készített kép Bill Gates amerikai milliárdosról, a Microsoft társaság társalapítójáról és a feleségérõl Melinda Gatesrõl. Fotó: Peter Foley Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bill Gates már milliárdos volt, amikor 1994-ben elvette feleségül Melinda Frenchet. Később sokáig a világ leggazdagabb embereként tartották számon, s talán most is az lenne, ha nem ölt volna ötvenmilliárd dollárt a kettejük által 2000-ben létrehozott jótékonysági alapítványba.

Így jelenleg „csak” a negyedik leggazdagabb ember címére futja 124 milliárd dolláros vagyonával

– legalábbis a Forbes magazin szerint. Hogy ez a rangsor így marad-e, nem tudni, mindenesetre Bill Gates megfogadta, hogy halála előtt jótékonykodásra fogja költeni vagyona felét.

2009. július 10-én az idahói Sun Valley-ben készített kép Bill Gates amerikai milliárdosról, a Microsoft társaság társalapítójáról és a feleségéről Melinda Gatesről
Fotó: MTI/EPA/Peter Foley

A házaspár közös vagyonának felosztásáról, illetve a férj további pénzügyi kötelezettségeiről, kettejük megállapodásáról vajmi kevés, szinte semmi információ nem szivárgott ki. Feltehetően létezik egy házassági szerződés, amely ezt szabályozza. Annyit tudni, hogy Bill Gates az általa (is) alapított Microsoft forgalomban lévő részvényeinek 1,37 százalékát birtokolja, ezek értéke jelenleg több mint 26 milliárd dollár. 2019-ben a házaspár húszmilliárd dollár értékű Microsoft-részvényt tolt a Warren Buffett-tel közösen létrehozott alapítványba. Nagy valószínűséggel egyikük sem fog éhen halni az osztozkodás után. Osztozkodni pedig van miből, a részvényeken kívül is.

Bill és Melinda birtokolja ugyanis Amerika legnagyobb farmgazdaságát – igaz, nem egyben, hanem tizennyolc államban elszórva, 9800 hektár összterülettel, 690 millió dollár értékben.

Összehasonlításul, ez csaknem akkora, mint Hongkong, és kétszer akkora, mint amennyit az egyik sziú indián törzs birtokol az Egyesült Államokban. A földbirtokon kívül vannak azért más hatalmas befektetések is a Cascade Investmenten, Bill Gates személyes vagyonkezelő cégén keresztül: ilyen többek között a Four Seasons szállodalánc, a Kanadai Nemzeti Vasutak, valamint részesedés Amerika legnagyobb autókereskedési hálózatában, az AutoNationben.

A családi otthon és az azt körülvevő birtok sem elhanyagolható, csak maga a rezidencia 6100 négyzetméter.

Azért Mrs. Gates sem panaszkodhat. Az ezentúl külön utakon (is) járó Melinda az eddigieknél még nagyobb befolyásra tehet szert az elkövetkező években. Van egy cége, a Pivotal Ventures, ezen keresztül olyan vállalkozásokba fektet, amelyek a nők gazdasági szerepét vannak hivatva erősíteni. Amennyiben a feleség megkapja férje vagyonának egy részét, akár új alapítványt is létrehozhat az általa preferált célok közvetlen támogatására. Ilyen irodája persze Bill Gatesnek is van, amelynek segítségével a közös alapítványon kívüli magánbefektetéseit intézi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.