Armin Laschet az AfD legyőzésére szólított fel

Előfordulhat, hogy a bevándorlásellenes párt megszerzi első tartományi választási győzelmét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 01. 17:45
LASCHET, Armin
Berlin, 2021. január 16. Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke beszédet mond a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kétnapos online kongresszusán Berlinben 2021. január 16-án, miután megválasztották a CDU új elnökévé. MTI/EPA/Action Press pool/Christian Marquardt Fotó: Christian Marquardt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A demokrácia híveinek össze kell fogniuk, és mind a Kereszténydemokrata Unióra (CDU) kell szavazniuk a vasárnapi szász-anhalti választáson, hogy ne a jobboldali radikális Alternatíva Németországnak (AfD) legyen a legnagyobb ereje a tartományi gyűlésben – mondta a CDU elnöke kedden. – A CDU minden demokrata érdekében küzd Szász-Anhaltban, és nemcsak a párt támogatóinak, hanem mindenkinek a CDU-ra kell szavaznia, aki demokratikus viszonyokat akar – jelentette ki Armin Laschet a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak.

A választás az egykori NDK területén fekvő tartományban a német pártok utolsó megméretése a szeptemberi szövetségi parlamenti választás előtt. A legutóbbi felmérések szerint a CDU támogatottsága 25–29 százalék között, az AfD támogatottsága 23–26 százalék között van. Így szoros eredmény várható, és akár az is előfordulhat, hogy a 2013-ban alapított AfD megszerzi első tartományi választási győzelmét.

A keleti – vagyis a volt NDK területén fekvő – tartományok ügyeivel foglalkozó kormánymegbízott, Marco Wanderwitz a napokban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lapnak az AfD erős térségi beágyazottságáról, magas támogatottságáról azt mondta, hogy Németország keleti részén erősebb a hajlandóság a jobboldali radikális pártok támogatására, mint az ország nyugati részén. Ez szerinte annak tulajdonítható, hogy a pártállami diktatúra idején nevelkedett emberek egy része „harminc év alatt sem érkezett meg a demokráciába”. – Ezért az AfD támogatóinak igen csekély részét lehet „potenciálisan visszahozni”, és csak a következő nemzedékben lehet reménykedni – mondta a CDU-s politikus.

Szász-Anhalt tartományt 2002 óta CDU-s vezetésű kormány irányítja, 2016 óta a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel koalícióban. Az ellenzéki oldalon az AfD mellett az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldal (Die Linke) a legnagyobb tényező.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.