Az EP a „szexuális sokszínűséget” hirdetné a kiskorúaknak

Előítéletektől mentes, szexuális célzatú oktatás a gyerekeknek; az abortuszhoz való általános hozzáférés; a szexuális irányultságok sokszínűségének hangsúlyozása – ilyen elemei is vannak az Európai Parlamentben csütörtökön szavazásra kerülő, szexuális egészséggel és jogokkal foglalkozó jelentésnek. Magyar szempontból épp a pedofiltörvényt ért uniós kritikák nyomán lehet fontos az EP-dokumentum megszavazása: a hazai jogszabály ugyanis épp egyes, a Matić-jelentésben foglalt szélsőséges célok ellenében védi a kiskorúakat.

Magyar Nemzet
2021. 06. 24. 9:10
null
Rainbow flag raised at the EP building in Brussels Fotó: Alain ROLLAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament ma fogadhatja el a szexuális és reprodukciós egészség, valamint az azokhoz kötődő jogok uniós helyzetéről szóló jelentését, ami már most felborzolta a kedélyeket a testület konzervatív felén. A baloldali horvát európai parlamenti képviselő, Predrag Fred Matić nevével fémjelzett dokumentum ugyanis

lényegében alapvető jogként beszél az abortuszról, amihez általános és biztonságos hozzáférést kér az EU-országoktól.

Mint az a közel negyven oldalas jelentésben áll, a tagországoknak felül kellene vizsgálniuk a terhességmegszakításról szóló nemzeti szabályaikat, hogy azok mielőbb összhangba kerüljenek „a nemzetközi standardokkal”. A jelentés szerda késő esti vitáján Matić az Európai Parlamentben arról beszélt: a dokumentummal ő maga nem népszerűsíteni akarja az abortuszt, de annak egyik célja épp az, hogy felvegyék a harcot az abortuszellenesekkel.

A Matić-jelentésben egyébként több mint százhúszszor szerepel a mára jócskán átideologizált „gender” szó.

Annak tárgyi hatálya olyan területeket is magában foglal, mint a modern fogamzásgátlás, a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, a női higiénés termékekhez való hozzáférés, a termékenységi kezelések elérhetősége, valamint a szexuális célzatú oktatás az iskolákban.

Utóbbival kapcsolatosan megállapítják, hogy az

EU-országokban tudományosan alátámasztott, átfogó és előítéletektől mentes szexuális oktatást kell biztosítani az általános és középiskolás diákoknak.

A Matić-jelentés szerint a nevelés során olyan információt kell megosztani, ami többek között

tükrözi a szexuális irányultságok sokszínűségét és a különböző nemi identitásokat.

A horvát európai parlamenti képviselő szerint a nők alapvető joga az abortuszhoz való hozzáférés Fotó: Európai Parlament

Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa is felszólalt a szerdai vitában, ahol a szexuális célzatú oktatás jelentőségét hangsúlyozta. Bejelentette azt is, hogy az uniós bizottság kampányba kezd a nemi alapú sztereotípiák felszámolása, és a nők elleni diszkrimináció csökkentése érdekében. A biztos veszélyként beszélt arról is, hogy a szexuális oktatás hiányában a fiatalok „pornót néznek”: szerinte ez ijesztő és egészségtelen képest fest a nemiségről.

A Matić-jelentés lehetséges megszavazását Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője korábban olyan válaszvonalnak nevezte, ami „az EU reformja helyett akár annak végét is jelentheti”. Mint azt korábbi közleményében írta, a jelentéstervezet – semmibe véve a nemzeti hatásköröket – az átfogó szexuális nevelés radikális baloldali narratíváját erőlteti. „Ezzel egyértelműen megsérti a nemzetközi szerződések által biztosított szülői jogokat. A szülőket ugyanis elsőbbség illeti meg abban, hogy gyermekeiket etikai, filozófiai vagy vallási meggyőződésüknek megfelelően neveljék” – fogalmazott.

Az uniós parlament ma délután szavaz a dokumentum elfogadásáról. Utóbbi magyar szempontból kiemelten fontos lehet, épp a hazai pedofília elleni törvényt ért uniós kritikák fényében.

A magyar jogszabály ugyanis épp egyes, a Matić-jelentésben foglalt szélsőséges célok ellenében védi a kiskorúakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.